Prof. univ. dr. Viorel Jinga: Noi, medicii, avem obligația de a ne perfecționa continuu, de a ne dezvolta abilitățile și gradul de cunoaștere

„Expert Meeting EU-RO FORUM: DIABETUL ȘI COMPLICAȚIILE SALE se încadrează în aria cunoașterii aprofundate, a interactivității interdisciplinare, a schimbului de expertiză și a punerii în valoare și într-un tot unitar a celor mai recente descoperi în specialitatea medicală în care vă desfășurați activitatea”, a transmis, vineri, prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, în deschiderea manifestării.

„Am onoarea să reprezint Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București și în cadrul acestei a doua ediții a Forumului Internațional dedicat cercetării științifice din sfera diabetului și a complicațiilor extrem de complexe pe care această afecțiune le generează și să vă aduc în deschiderea acestei alocuțiuni atât salutul personal cordial, precum și pe cel al întregii noastre comunități academice. Întotdeauna medicina se va afla la granița dintre certitudine și speranță depășindu-și în permanență limitele prin inovare și prin tot ceea ce înțelegem a fi cercetare științifică de excelență și educație medicală continuă. Și așa cum spunea filozoful Petre Țuțea : ”Medicina este arta vindecării care teoretic nu are nicio limită!”, a precizat prof. univ. dr. Viorel Jinga.

Rectorul UMFCD a subliniat creșterea alarmantă a cazurilor de diabet, atât în România, cât și în întreaga lume.

„Dacă privim către statisticile aferente acestei complexe afecțiuni, diabetul, sesizăm o creștere impresionantă și implicit alarmantă a cazurilor de îmbolnăviri, nu doar în România, ci în întreaga lume. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, astăzi sunt aproximativ 430 de milioane de pacienți diabetici, în timp ce în țara noastră 1 din 10 conaționali are diabet zaharat, iar 3 din 10 au prediabet, principalele cauze care conduc la declanșarea acestei afecțiuni fiind stresul, îmbătrânirea populației, modificările permanente ale alimentației și dezvoltarea obezității, dar și adoptarea unui stil de viață sedentar. Iar dacă ne raportăm la previziunile OMS în ceea ce privește evoluția cazurilor de diabet, acestea sunt realmente sumbre, indicând o creștere a acestui număr de bolnavi, la 522 de milioane până în anul 2030”, a afirmat prof. univ. dr. Viorel Jinga.

În acest context, rectorul UMFCD a subliniat importanța accentuării campaniilor de prevenție în rândul populației.

„În absența acestora sau în slaba lor reprezentare, sistemele medicale globale, indiferent de gradul lor de performanță, riscă la un moment dat să intre în colaps. Și așa cum luptăm în permanență pentru a nu lăsa suferința să guverneze viața pacienților și implicit pe cea a aparținătorilor acestora, în același mod va trebui să luptăm pentru o mai bună înțelegere și o acceptare unanimă în societate a rolului definitoriu pe care îl are prevenția medicală.

Totodată, prof. univ. dr. Viorel Jinga a adus în atenție necesitatea perfecționării continue a profesioniștilor din domeniul medical.

„Noi, medicii avem obligația de a ne perfecționa continuu, de a ne dezvolta abilitățile și gradul de cunoaștere, pentru a veni de fiecare dată la patul bolnavului cu cele mai bune și eficiente soluții. Pentru că nimic nu se poate compara în viața unui medic cu strălucirea pe care aceasta o capătă atunci când ea se naște din ochii pacientului său și nimic nu poate fi comparat cu căldura sufletească pe care un medic i-o oferă pacientului , înaintea oricărui drum către vindecare”, a mai transmis rectorul UMFCD.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.