Prof. univ. emerit dr. farm. Dumitru Lupuliasa: Farmacistul are nevoie de repoziționare în cadrul sistemului de sănătate românesc

Farmacistul are nevoie de repoziționare în cadrul sistemului de sănătate românesc, a transmis, luni, prof. univ. emerit dr. farm. Dumitru Lupuliasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România, subliniind că „este realitatea momentului pe care îl trăim, de la care trebuie pornit în toate demersurile viitoare de valorificare a profesiei”.

Federația Farmaceutică Internațională (FIP), organismul global pentru farmacie, științe farmaceutice și educație farmaceutică, a stabilit ca temă a Zilei Mondiale a Farmacistului, marcată la 25 septembrie: „Farmacia consolidează sistemele de sănătate”.

„Practic, mesajul FIP pentru campania din 2023 este clar: Lăsați farmaciile să facă mai mult! Într-un moment în care sistemele de sănătate din întreaga lume se recuperează din criza COVID-19 și consensul general este că este nevoie de acțiuni urgente pentru ca serviciile de sănătate să răspundă nevoilor viitoare, campania de anul acesta pentru Ziua Mondială a Farmacistului prezintă oportunități de a crește gradul de conștientizare în ceea ce privește farmaciștii, ca fiind o soluție inteligentă. Or, în situația actuală, când asistăm (de altfel, ca de mai mulți ani), la scăderea interesului tinerilor pentru profesia de farmacist, demonstrată de numărul celor înscriși și rezultatele la admiterea la facultățile de farmacie din acest an, suntem obligați să acționăm imediat! De fapt, să urmăm aceeași cale a demersurilor demarate, de abordare de noi servicii farmaceutice….mai târziu decât colegii noștri din alte state europene, dar cu dorința fermă de a recupera timpul pierdut!”, a transmis prof. univ. emerit dr. farm. Dumitru Lupuliasa.

Președintele Colegiului Farmaciștilor din România a amintit pașii deja făcuți de farmacia comunitară pe acest drum: testarea rapidă de diagnostic pentru COVID-19, vaccinarea antigripală, depistarea nivelului de risc de diabet zaharat.

„Ceea ce consider însă că este important să evidențiez cu această ocazie, este faptul că la Conferința-dezbatere: Rolul farmacistului în sistemul de sănătate românesc, primul eveniment dintr-o campanie cu tema: FARMACIST PENTRU SĂNĂTATE, care a avut loc în luna ianuarie a acestui an, s-a conturat o concluzie clară, pe care nimeni dintre noi nu o poate nega: farmacistul are nevoie de repoziționare în cadrul sistemului de sănătate românesc. Este realitatea momentului pe care îl trăim, de la care trebuie pornit în toate demersurile viitoare de valorificare a profesiei. Știm deja că avem datoria să consolidăm contribuția pe care o aducem sistemului de sănătate; știm că trebuie să luptăm pentru a redobândi credibilitate și respect din partea autorităților, a celorlalți profesioniști din domeniul sănătății, a pacienților și nu în ultimul rând pentru a recâștiga respectul de sine”, a mai precizat prof. univ. emerit dr. farm. Dumitru Lupuliasa.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.