Prof. Dr. Daniel Coriu: Trebuie o regândire a sistemului sanitar și o dezvoltare a sectorului medicinei de Ambulator

„Este necesară o regândire a sistemului sanitar și o dezvoltare a sectorului de medicină de familie, respectiv medicină de Ambulator”, a declarat Prof. Dr. Daniel Coriu, Președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), în cadrul mesei rotunde “Medicina de Ambulator, resursă cheie în managementul eficient al sistemului sanitar”, parte din cea de a IX-a Conferință a Colegiului Medicilor din Municipiul București (CMMB).

„Cu certitudine, cu toții ne dorim ca sectorul reprezentat de Ambulatoriul de specialitate să conțină un mediu profesional, care să promoveze competența și eficiența, dar, în același timp, cantitatea muncii să fie suportabilă și plătită corespunzător”, a precizat Prof. Dr. Daniel Coriu.

Președintele CMR a atras atenția că, la acest moment, conform ultimului raport european pe Sănătate, focusat pe România, cheltuielile pe sănătate din țara noastră sunt cele mai reduse din comunitatea europeană.

„Avem cele mai multe paturi de spital, undeva la șapte la mia de locuitori, față de comunitatea europeană, cu o medie de cinci. Aceasta înseamnă costuri foarte mari, o mare parte din fondurile Casei Naționale merg în această direcție. De asemenea, este relevat un număr scăzut de consultații în afara spitalului. Cu alte cuvinte, o subfolosire a serviciilor oferite de medicina de familie, respectiv medicina de Ambulator”, a precizat Prof. Dr. Daniel Coriu.

„Un număr important de pacienți se prezintă direct la Unitățile de Primiri Urgențe sau la Camerele de Gardă ale spitalelor, chiar pentru urgențe minore, inclusiv spitalizări pentru urgențe minore”, a atras atenția președintele CMR.

În acest sens, Prof. Dr. Daniel Coriu consideră că „circuitul pacientului ar trebui cumva reglementat”.

„Problema noastră este că drumul pacientului la spital este foarte scurt. Nu este normal ca un pacient să ajungă direct la spital, fără să treacă prin cabinteul medicului de familie sau pe la un medic specialist din ambulator”, a precizat președintele CMR.

„Noi nu avem deloc servicii în post-spital. Și aici, tot medicina de Ambulator este foarte importantă, pentru că vorbim de recuperare, de suport psihologic, de îngrijiri la domiciliu. Toate acestea sunt strâns legate de medicina de Ambulator”, a mai declarat Prof. Dr. Daniel Coriu.

Declarațiile au fost făcute în cadrul mesei rotunde „Medicina de Ambulator, resursă cheie în managementul eficient al sistemului sanitar”, parte din cea de a IX-a Conferință a Colegiului Medicilor din Municipiul București (CMMB), eveniment desfășurat online, cu sprijinul Sănătatea Press Group.

La cea de-a IX-a Conferință a Colegiului Medicilor din Municipiul București s-au înscris peste 8.000 de medici, evenimentul conținând 16 sesiuni științifice, prezentate de 71 de speakeri.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.