Prof. Dr. Cătălina Poiană: Ambulatoriul de specialitate, o verigă a sistemului de sănătate incomplet valorificată

„Un aparat poate fi schimbat, mentenanța sistemelor pe care le folosim în spitale sau laboratoare se face periodic, dar cine face mentenanța personalului medical, cine face mentenanța resursei umane din Sănătate?”, a declarat Prof. Dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București, în cadrul mesei rotunde „Medicina de Ambulator, resursă cheie în managementul eficient al sistemului sanitar”, parte din cea de a IX-a Conferință a Colegiului Medicilor din Municipiul București (CMMB).

„Medicii și întreg personalul medical au fost în prima linie a acestei lupte cu pandemia, pierderile au fost mari și un gând pios se îndreptă către colegii noștri care, din păcate, în acest interval de timp, au pierdut lupta cu această cruntă boală”, a adăugat președintele CMMB.

Prof. Dr. Cătălina Poiană a precizat că, la acest moment, Ambulatoriul de specialitate reprezintă o verigă a sistemului de sănătate incomplet valorificată.

„Este o verigă a sistemului de sănătate care trebuie foarte mult dezvoltată, la nivelul căreia trebuie să identificăm problemele și să găsim soluțiile potrivite, pentru că doar cu un Ambulatoriu de specialitate performant, în care medicii implicați să fie valorificați în adevăratul sens al cuvântului, în conformitate cu pregătirea și disponibilitatea lor, putem să fluidificăm lucrurile și să scădem concret aglomerația de la Camerele de Gardă și de la Unitățile Primiri Urgențe ale spitalelor.  Același serviciu efectuat în condiții de spital este cu mult mai scump decât dacă ar fi efectuat în condiții de ambulator”, a explicat Prof. Dr. Cătălina Poiană.

„Sunt foarte multe lucruri care pot fi rezolvate în Ambulatoriul de specialitate, dată fiind natura bolilor și pregătirea și profesionalismul grupului de medici din Ambulatoriul de specialitate, care, cu siguranță, nu a fost valorificat la întreaga sa capacitate”, a mai spus Prof. Dr. Cătălina Poiană.

Primul lucru de la care ar trebui pornit este identificarea problemelor cu care se confruntă Ambulatoriul de specialitate, a precizat președintele CMMB.

„Așa cum se discuta și în cazul medicinei primare, cred ca ar trebui modificate unele reglementări legislative, care îngrădesc și limitează activitatea Ambulatoriului de specialitate, în așa fel încât să ofere acestui segment posibilitatea de a își desfășura activitatea în conformitate cu potențialul real al acestui segment”, a mai declarat Prof. Dr. Cătălina Poiană.

Declarațiile au fost făcute în cadrul mesei rotunde „Medicina de Ambulator, resursă cheie în managementul eficient al sistemului sanitar”, parte din cea de a IX-a Conferință a Colegiului Medicilor din Municipiul București (CMMB), eveniment desfășurat online, cu sprijinul Sănătatea Press Group.

La cea de-a IX-a Conferință a Colegiului Medicilor din Municipiul București s-au înscris peste 8.000 de medici, evenimentul conținând 16 sesiuni științifice, prezentate de 71 de speakeri.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.