„ÎNVINGE CANCERUL COLORECTAL. Un test pentru viață”. Este numele unui program de screening pentru cancerul colorectal, care se va derula în București și de care vor putea beneficia 1.500 de oameni cu vârste de peste 55 de ani. Aceștia vor primi gratuit teste imunochimice fetale (teste FIT), pe care le vor face acasă. Rezultatele vor fi trimise către laboratoare din cadrul unui centru medical privat. Finanțarea este asigurată de Asociația ”Sănătate pentru Comunitate”.
Cancerul colorectal, depășit doar de cancerul pulmonar ca incidență și mortalitate
În 2018, în România, cancerul colorectal a fost depășit doar de cancerul pulmonar ca incidență și număr de decese. Potrivit raportului Global Cancer Observatory, 11.076 de oameni au fost depistați cu acest tip de cancer anul trecut. Iar 6.000 de români au murit din cauza bolii. Cu toate acestea, țara noastră rămâne una dintre puținele țări din Uniunea Europeană fără un program național de screening pentru cancerul colorectal.
„Din estimări, pentru că nu prea există registre de cancer, mai mult de două treimi din pacienții români sunt diagnosticați în faze avansate, care, din păcate, sunt mai dificil de gestionat și de vindecat. Un cancer colorectal identificat în stadiu incipient are o rată de supraviețuire de 90%, iar supraviețuirea în cazul unui cancer identificat în stadiul IV scade la 20%. Aceasta cred că a fost prima motivație pentru care mi-am dorit foarte mult această campanie în România. Și a doua, partea pozitivă, a fost faptul că împreună cu colegii mei de la Digestive Cancer Europe, am putut avea acces la cele mai noi informații cu privire la ceea ce presupune screeningul cancerului colorectal, astfel încât cumva putem să spunem că implementăm un golden standard din acest punct de vedere”, a spus Alina Comănescu, președintele Asociației „Sănătate pentru Comunitate”, care finanțează programul de screening.
Cum se fac înscrierile
De programul de screening vor putea beneficia doar cei care au domiciliul sau reședința în Capitală. Încrierile se fac începând de luni, 16 septembrie, ora 9, la Biroul de Relații cu Publicul al Centrului pentru Seniori ai Municipiului București (str. Ion Filitti, nr.8, sector 3). Programul de înscrieri va fi de la luni până joi, între orele 9:00 și 17:00. Cei care vor să beneficieze de screening trebuie să aibă la ei cartea de identitate și o copie după document și să completeze o cerere pe care o vor primi.
Ulterior, vor fi chemați la o conferință unde vor primi testele FIT și li se va explica cum se folosesc. Mai apoi, în baza unor vouchere testele vor fi trimise, pentru interpretare, către laboratoare specializate din cadrul unui centru medical privat
Ce sunt testele FIT
Testele imunochimice fecale (FIT) reprezintă un prim pas în diagnosticul cancerului colorectal.
„Avantajele acestor teste sunt că sunt faptul că sunt foarte ușor de acceptat, nu sunt niște teste invazive, nu presupun niciun fel de manevră invazivă, nu presupun prelevarea de sânge. Deci pur și simplu se prelevează o probă de materie fecală, se introduce într-un recipient, iar rezultatul este interpretat”, a precizat dr. Victor Stoica, medic primar gastroenterolog, la evenimentul de lansare al programului.
Testul are și câteva dezavantaje, spune medicul.
„Nu are o sensibilitate foarte, foarte mare. Doar de 38%. Și, încă o dată, pentru a depista o astfel de sângerare, este foarte important ca formațiunea care ne interesează să sângereze în perioada respectivă în care se face testul. Dacă formațiunea respectivă, care de regulă poate să fie un cancer sau poate să fie un adenom mai avansat, nu sângerează, testul va fi fals negativ”.
Un alt dezavantaj este că testul nu diferențiază între diferitele surse de sângerare. De aceea este foarte important ca, în momentul în care testul este pozitiv, pacientul să fie îndrumat de specialist și către alte proceduri de diagnostic.
„Pot fi sângerări hemoroidale sau de la nivelul diverticulelor, deci nu doar sângerări de la nivelul unor formațiuni tumorale. Și atunci, în momentul în care un asemenea test este pozitiv, pacientul nu este abandonat. Etapa următoare este colonoscopia”, a explicat dr. Victor Stoica.