Ieri, la sediul Ministerului Sănătății, a fost anunțat un proiect de organizare de programe de depistare, diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente. De acest proiect ar urma să beneficieze aproximativ 75 de mii de persoane din grupuri vulnerabile.
Finanțare nerambursabilă de 14,4 milioane de euro
Proiectul a debutat în urmă cu un an (martie 2018) și ar trebui să se finalizeze în 2023. În primul an de proiect a fost realizată metodologia de screening și s-a inițiat achiziția unor caravane cu care urmează a se face screeningul tuberculozei.
Finanțarea proiectului este asigurată din fonduri europene, prin Programul operațional capital uman, axa prioritară 4 – incluziunea socială și combaterea sărăciei. Domeniul major de intervenție este creșterea numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate și de servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce pentru principalele patologii.
Finanțarea asigurată din fondurile europene nerambursabile este de 63,3 de milioane de lei. La aceasta se adaugă o contribuție din bugetul Ministerului Sănătății de 975 de mii de lei (sub 1,43% din totalul de 68.369.935,23 lei).
România are cele mai multe cazuri de tuberculoză din Uniunea Europeană
Tuberculoza (TB) constituie o importantă amenințare de sănătate publică în regiunea europeană, cu toate că s-au înregistrat progrese importante în combaterea bolii și o scădere consistentă a incidenței.
Dintre țările Uniunii Europene, România iese în evidență prin numărul mare de cazuri raportate (mai mult de un sfert din totalul UE/SEE) și prin cea mai mare rată a cazurilor de tuberculoză în raport cu numărul de locuitori. România este singura țară din UE care a înregistrat, în 2017, o rată mai mare de 50 de cazuri la 100.000 de locuitori. În țara noastră, în 2017, au fost raportate 13.004 cazuri de tuberculoză, adică 66,2 la 100.000 de locuitori.
Conform datelor colectate în cadrul Programului național de supraveghere și control al tuberculozei, în 2018, în România, au fost înregistrate 11.630 de cazuri de tuberculoză la adulți. Din acestea, 9.818 au fost cazuri noi, iar 1.812 au fost recidive.
În ceea ce privește tuberculoza la copii, anul trecut au fost diagnosticate 545 de cazuri, din care cinci recidive.
Parteneriat cu organizații nonguvernamentale
Proiectul este implementat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” București în parteneriat cu mai multe organizații nonguvernamentale: Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR), Asociația Română Anti-SIDA (ARAS), Asociația SamuSocial din România, Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate (CPSS), Fundația Romanian Angel Appeal (RAA) și Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).
Prin intermediul asociațiilor partenere, se va putea ajunge la persoanele din grupurile vulnerabile: persoane din comunități rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependență de alcool, droguri sau alte substanțe toxice, persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar.
„[P]roiectul demarat de Institutul de Pneumoftiziologie «Marius Nasta», alături de partenerii din asociațiile de pacienți și societatea civilă, are o importanță strategică în eforturile României de a combate această problemă de sănătate publică. Proiectul înseamnă un pas major în lupta împotriva tuberculozei. El presupune activități integrate, care vizează în primul rând depistarea precoce a cazurilor de TB, prin screening, precum și diagnosticarea și tratamentul pacienților din grupuri vulnerabile, acolo unde este nevoie de intervenții rapide și eficiente pentru a stopa tuberculoza”, a declarat Sorina Pintea, ministrul sănătății, citată de un comunicat de presă.
Caravane mobile pentru screening radiologic și diagnostic molecular
În activitatea de screening, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” București va folosi trei caravane mobile, dotate și acreditate pentru screening radiologic și diagnostic molecular rapid al tuberculozei, care au fost deja achiziționate.
Totodată, proiectul urmărește și optimizarea diagnosticării și a tratamentului împotriva TB pentru peste 15 mii de persoane (care are putea fi depistate), prin activități care includ reevaluarea periodică în vederea creșterii aderenței la tratament, precum și prin elaborarea de rapoarte, studii și propuneri de politici publice pe baza datelor obținute în urma acțiunilor de screening, în conformitate cu Strategia națională de control al tuberculozei 2015–2020.
„România implementează politici pentru a stopa și combate tuberculoza. De anul trecut, avem și Legea tuberculozei, iar prin demararea efectivă a acestui proiect, specialiștii vor merge către grupurile vulnerabile pentru a diagnostica precoce această gravă problemă de sănătate publică și pentru a lua măsurile eficiente de control. Este foarte important că, pentru implementarea acestui proiect, vor colabora medici, reprezentanți ai pacienților și societatea civilă. Doar împreună putem lupta eficient împotriva tuberculozei”, a declarat dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” București.
Formare de specialiști
Proiectul cu finanțare europeană include și o serie de activități de formare specifică pentru 560 de specialiști cu activitate medico-socială, pentru îmbunătățirea nivelului de cunoștințe teoretice și practice ale acestora și pentru creșterea capacității tehnice în relație cu prevenirea, depistarea precoce, diagnosticul și tratamentul TB.
Sunt vizați asistenți sociali, asistenți medicali comunitari, asistenți medicali și mediatori sanitari, care vor beneficia de cursuri de educație medicală continuă, teoretice și practice, dezvoltate în cadrul unui curriculum de formare acreditat în baza metodologiei realizate la nivel național.
În plus, 60 de profesioniști din grupul-țintă vor fi implicați în schimburi de experiență și de bune practici în domeniul screeningului TB, în alte state membre ale Uniunii Europene.
Proiectul mai prevede și activități de informare și conștientizare cu privire la necesitatea depistării și tratării precoce a tuberculozei, inclusiv a tuberculozei latente. Acestea vor fi derulate în cadrul grupurilor-țintă și în publicul larg, pentru a susțin acțiunile specialiștilor în vederea controlului tuberculozei în România.