Programul-pilot de tromboliză intravenoasă ar urma să se extindă la nivel național, a anunțat miercuri, 12 decembrie, Ministerul Sănătății. Începând cu anul 2015, zece spitale din România au derulat programul pilot al acțiunilor prioritare pentru tratamentul intervențional al pacienților cu accident vascular cerebral acut.
La 12 decembrie, un proiect pentru modificarea și completarea Ordinului m. s. nr. 450/2015 privind aprobarea modului de administrare, finanțare și implementare a acțiunilor prioritare pentru tratamentul intervenţional al pacienţilor cu accident vascular cerebral acut a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății, la secțiunea transparență decizională. Documentul pus în dezbatere creează premizele pentru a extinde acest program la nivel național.
Mai multe șanse pentru pacienții cu AVC din întreaga țară
„Programul și-a dovedit eficiența, mulți pacienți care au beneficiat tratament intervențional în caz de AVC fiind recuperați. Din această cauză, împreună cu specialiștii am decis extinderea acestuia la nivel național. Tratamentul acut farmacologic și intervențional reprezintă principalul mijloc de reducere a dizabilitatii importante asociate accidentului vascular celebral (AVC)”, a declarat Sorina Pintea, ministrul sănătății, citată de un comunicat de presă.
În vederea extinderii la nivel național a programului de acțiuni prioritare în tratamentul intervenţional al pacienţilor cu accident vascular cerebral acut, 38 de spitale județene din întreaga țară au fost supuse unei proceduri de evaluare. Aceasta se va încheia, conform informațiilor furnizate de MS, în prima lună a anului viitor.
Criterii de eligibilitate pentru spitale
Conform proiectului de act normativ, criteriile de eligibilitate pentru unităţile care derulează acțiunii prioritare în tratamentul intervenţional al pacienţilor cu accident vascular cerebral acut implică:
a) serviciu de gardă de neurologie 24/24;
b) existenţa în permanenţă în unitatea de primiri urgenţe a spitalului sau, în unitățile sanitare cu paturi care nu au în structură UPU în Unitatea de AVC acute/secția de terapie intensivă/ secția de neurologie, după caz, a unu-două paturi disponibile, cu dotarea necesară pentru monitorizare cardiovasculară, care să fie utilizate de medicul neurolog de gardă pentru iniţierea şi derularea terapiei de fibrinoliză cu rtPA administrat intravenos, specifice acestor cazuri;
c) în unităţile medicale care asigură şi tratament endovascular, echipa formată din medic radiolog cu pregătire de neuradiologie intervențională și asistent medical va putea fi solicitată rapid 24/24 şi va exista linie de gardă de neurochirurgie 24/24;
d) dotarea existentă (accesul imediat de urgenţă şi prioritar din unitatea de primiri urgenţe la cel puţin un aparat de tomodensitometrie cerebrală – CT cerebrală; accesul imediat de urgenţă şi prioritar la laboratorul de urgenţă de hematologie şi biochimie sau acces la dispozitive portabile pentru efectuarea cu urgenţă maximă a analizelor necesare conform protocolului specific acestui tip de tratament, ale căror rezultate sunt decisive pentru iniţierea sau nu a fibrinolizei în fereastra terapeutică menţionată); pentru unităţile sanitare cu paturi care vor efectua şi tratament endovascular este necesar accesul rapid şi prioritar la un angiograf;
e) prezenţa personalului calificat (cel puţin un medic neurolog specialist/primar, un medic specialist/primar în imagistică pentru CT cerebral, o asistentă şi o infirmieră disponibile pe tot parcursul programului gărzii); examenul imagistic prin CT cerebral (nativ, dar și cu substanță de contrast, în cazuri selecționate) se va efectua în prezenţa obligatorie a medicului neurolog specialist/primar de gardă care va evalua, împreună cu medicul specialist/primar în imagistică CT, toate criteriile imagistice de eligibilitate şi de excludere pentru acest tip de tratament; pentru unităţile sanitare cu paturi care vor efectua şi tratament endovascular este necesară prezenţa obligatorie a medicului specialist/primar radiolog, cu pregătire de neuroradiologie intervenţională şi disponibilitatea rapidă pentru consult interdisciplinar a medicului specialist/primar neurochirurg şi a medicului specialist/primar de anestezie-terapie intensivă; decizia pentru efectuarea tratamentului endovascular va fi luată în echipă formată din neurolog, radiolog cu pregătire de neuroradiologie intervențională, neurochirurg (în cazuri selecţionate), anestezist;
f) secţie de neurologie de urgenţă, în structura căreia este de preferat să existe o unitate de accidente vasculare cerebrale acute care are capacitatea de a prelua şi monitoriza toate cazurile tratate prin fibrinoliza cu rtPA administrat intravenos sau prin proceduri endovasculare.
Toate compartimentele medicale prevăzute mai sus ar trebui să asigure „un circuit optim al pacientului, care să permită iniţierea tratamentului prin fibrinoliza cu rtPA administrat intravenos în fereastra terapeutică de maximum patru ore și jumătate ore de la debutul clinic al primelor simptome sau a tratamentului endovascular (fibrinoliza intraarterială, trombectomie mecanică/tromboaspiraţie, angioplastie percutană cu stent sau embolizare mecanică pentru anevrism rupt) în condiţiile respectării riguroase a tuturor criteriilor clinice, imagistice şi de laborator de eligibilitate şi excludere, precum şi a monitorizării clinice neurologice, cardiovasculare, respiratorii şi generale conform protocolului specific de diagnostic și tratament”, se precizează în proiectul de act normativ.
Protocol terapeutic standardizat
Mai mult, Ministerul Sănătății a anunțat că lucrează la elaborarea unui protocol terapeutic standardizat pentru tratamentul accidentului vascular cerebral acut. Protocolul se bazează pe ghidurile în vigoare și conține informații utile pentru organizarea traseului pacientului suspect de AVC, precum și procedura de selecție a pacienților eligibili pentru tratamentul intervențional acut.
„Prin aceste măsuri dorim să standardizam și să uniformizăm practica clinică la nivel național, pentru ca toți pacientii care suferă un accident vascular cerebral să beneficieze de șanse egale, indiferent de județul în care se află”, a declarat ministrul sănătății, Sorina Pintea.