Program pentru studenții la Medicină: Trauma în Neurochirurgie prin utilizarea tehnologiei 3D

Studenți la Medicină din România, Italia și Spania se vor reuni între 15 și 28 iulie la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu pentru un program intensiv de învățare: „Trauma în Neurochirurgie prin utilizarea tehnologiei 3D”. Cursanții  vor avea oportunitatea să experimeneze  viaţa reală a unui medic, pe întregul parcursul de diagnosticare şi tratare, vor realiza operații simulate pe cranii artificiale 3D şi vor asista la cursuri şi workshopuri organizate de profesori şi medici de renume, atât  din România, cât și din străinătate. Printre invitați se numără Prof. Dr. Alexandru-Vladimir Ciurea, Prof Dr. Ioan Ștefan Florian și  Prof. Iulian Antoniac.

Școala interdisciplinară combină neurochirugia cu bioingineria și face parte din „Brain Revealed: Innovative Technologies in Neurosurgery Study –”Brain IT” , un proiect promotor al metodelor inovative pentru învățare în Neurochirurgie utilizând în practică materiale și instrumente digitale de învățare – inclusiv utilizarea tehnologiei 3D în reconstruirea craniană pentru diverse patologii: tumori și traumatisme.

 

Ce își propune Brain IT?

 

„Brain IT este un proiect conceput astfel încât să asigure studenților mediciniști care doresc să urmeze o carieră în neurochirurgie posibilitatea de a-și dezvolta abilitățile practice în microchirurgie și în aplicarea tehnicilor nonivazive neurochirurgicale; să-și dezvolte totodată o serie de abilități necesare practicii medicale: dexteritate, coordonarea vizuală și îndemânare, dezvoltarea abilităților organizatorice și a aptitudinilor de comunicare, capacitate fizică antrenată să reziste multor ore de muncă implicate de natura complexă a acesteia”, se arată într-un comunicat de presă.

Totodată, spun organizatorii, prin proiect se urmărește implementarea tehnologiei informației și comunicațiilor  în activitățile de predare şi instruire „prin utilizarea de telemedicină – sub forma de transmisii live din sala de operaţii, crearea de materiale interactive de predare – prin utilizarea de tehnologie 3D pentru reconstrucția fidelă a craniului pe diverse patologii: tumori, traume; (…) şi crearea unei platforme online cu acces gratuit la materialele educative inovative şi de actualitate în domeniul neurochirugiei şi al bioingineriei”.

Proiectul a fost demarat de Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și este implementat împreună cu 4 instituții cu profile complementare de neurochirurgie şi bioinginerie, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, Universita degli Studi Niccolo Cusano din Italia şi Universidad de Las Palmas de Gran Canaria din Spania,  cu spijin financiar prin programul Erasmus+ Strategic Partnerships.

În total, vor fi organizate trei  școli de vară pentru studenții mediciniști în fiecare an al proiectului. Fiecare școală de vară va aborda o tematică diferită,  în corelație  directă cu nevoile actuale ale societății: Trauma în Neurochirurgie, Chirurgie Neurovaculară și Neuro-oncologie

 

 

,

.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.