Programele naționale de sănătate ar urma să intre în prelungirea prelungirii

Printr-un proiect de hotărâre pentru prelungirea termenului de aplicare a prevederilor HG nr. 155/2017 privind aprobarea programelor naționale de sănătate pentru anii 2017 și 2018, Guvernul intenționează să prelungească suplimentar, cu încă trei luni, actualele programe naționale de sănătate. O primă prelungire s-a făcut deja prin HG 1.049/2018, la 11 decembrie.

Motivul invocat în proiectul de hotărâre de guvern este întârzierea cu care va fi adoptat bugetul pe anul 2019. Mai exact, la 6 martie va fi dezbătută de Curtea Constituțională sesizarea de neconstituționalitate ridicată de Klaus Iohannis, președintele României. Autorii proiectului acuză timpul prea scurt, până la 31 martie 2019, pentru a putea parcurge toate etapele necesare pentru aprobarea unor noi acte normative care să asigure cadrul legal pentru derularea programelor naționale de sănătate, precum și pentru încheierea unor noi contracte pentru acordarea de servicii medicale, medicamente, materiale sanitare specifice, dispozitive medicale bolnavilor incluși în programele naționale de sănătate.

Se propune, deci, prelungirea până la 30 iunie 2019 a termenului de aplicare a prevederilor HG nr. 155/2017 privind aprobarea programelor naționale de sănătate pentru anii 2017 și 2018, cu modificările ulterioare. În acest context, speră autorii proiectului, se va asigura continuitatea activităților prevăzute în cadrul programelor naționale de sănătate derulate în prezent, preîntâmpinându-se apariția unor disfuncționalități majore în asigurarea accesului bolnavilor la serviciile medicale preventive și curative.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.