Programul Național de Boli Endocrine, reorganizat

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății (MS), conf. dr. Adriana Pistol, a anunțat vineri reorganizarea Programului Național de Boli Endocrine.

”În același timp, are loc reorganizarea Programului Național de Boli Endocrine în două subprograme: unul pentru tratamentul bolnavilor cu osteoporoză și unul pentru tratamentul bolnavilor cu gușă cauzată de carența de iod sau de proliferarea malignă”, a declarat secretarul de stat în MS în cadrul unui briefing de presă după ședința de Guvern de vineri.

Oficialul a adus în atenție implementarea unui program național de screening pentru boli cronice prioritare.

”Ca elemente de noutate în programele de sănătate pe care le derulăm de foarte mult timp este implementare unui nou program național de screening organizat pentru boli cronice prioritare care vine ca element de sustenabilitate a programelor de screening pilot care au fost finanțate din fonduri externe nerambursabile. Iar pe domeniul curativ este vorba despre implementarea în Programul Național de PET-CT care oferă pentru mai multe categorii de pacienți posibilitatea acordării acestui serviciu imagistic și nu numai pentru cei cu afecțiuni onco-hematologice”, a mai precizat conf. dr. Pistol.

În cadrul programelor nationale de sănătate derulate de Ministerul Sănătății s-a introdus Programul naţional de screening organizat pe baze populaționale pentru boli cronice cu impact asupra sănătății publice cu:

  1. a) Subprogramul de screening pentru cancerul de col uterin;
  2. b) Subprogramul de screening pentru cancerul de sân;
  3. c) Subprogramul de screening pentru cancerul colorectal;
  4. d) Subprogramul de screening pentru depistarea infecțiilor cronice cu virusuri hepatitice B/C/D care se desfășoară în regim pilot finanțat din fonduri externe nerambursabile.

Acest demers este motivat de asigurarea implementării obiectivelor prioritare ale Planului European, transpus în România prin Planul Național de combatere a Cancerului.

Programul naţional de management al registrelor naţionale a încetat fiind înlocuit cu proiectul “Sistem Informatic pentru registrele de sănătate- RegIntermed” finanțat din fonduri externe nerambursabile.

În ședința de Guvern de vineri a fost aprobată și Hotărârea de Guvern privind  programele naționale de sănătate, act legislativ care permite derularea a 13 programe naționale de sănătate publică finanțate de la bugetul Ministerului Sănătății și 15 programe de sănătate curative finanțate de la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS).

Pentru implementarea programelor naționale de sănătate publică, în anul 2022, bugetul aprobat este în sumă de 5.952.000 mii lei, iar creditele de angajament aprobate prin Legea bugetului de stat pe anul 2022 nr. 317/2021 pentru implementarea programelor naționale de sănătate curative sunt în sumă de 8.592.881,00 mii lei.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.