Programul național de screening al tuberculozei, primele rezultate

Cel mai amplu proiect de screening (depistare activă direct în teren) al tuberculozei din România din ultimii 30 de ani a început să dea rezultate. În prima lună de activitate, cabinetele mobile de depistare din cadrul proiectului „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” au examinat 1.118 persoane din populațiile la risc din județele Argeș și Ilfov, precum și din Municipiul București.

În cazul a 42 dintre ele au fost ridicate suspiciuni de tuberculoză motiv pentru care a fost colectată spută. Ulterior analizelor de laborator au identificat 7 cazuri noi de tuberculoză care au fost deja luate în evidențele medicilor de la Programul Național de Prevenire Supraveghere și Control al Tuberculozei.

„Vrem să continuăm și să dezvoltăm  programele de screening și tot ceea ce înseamnă acțiuni de detecție rapidă, deoarece depistarea afecțiunilor în faze incipiente înseamnă în unele cazuri salvarea vieții pacientului. Din păcate, chiar dacă s-au făcut pași importanți, suntem pe primul loc în Europa la tuberculoză și este nevoie de intervenții rapide și eficiente pentru a stopa această maladie. Am demarat discuțiile cu medicii, reprezentanții pacienților și societatea civilă pentru intensificarea colaborării în domeniile sensibile unde avem nevoie să acționăm unitar”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății.

În ciuda faptului că acest proiect se confruntă cu o lipsă de personal calificat, el va continua și în 2020 în zonele cu incidență mare a tuberculozei.

„Principalul obiectiv al Strategiei Naționale de Supraveghere și Control a Tuberculozei este reducerea incidenței, iar acest lucru nu se poate face decât cu maximizarea metodelor de depistare a tuberculozei, ceea ce facem în acest moment prin proiectul de screening. Primele rezultate indică o incidență extrem de mare în populația care a fost examinată, fapt care confirmă nevoia depistării active cu implicarea comunității locale și a medicilor de familie, pe care îi dorim parteneri în lupta împotriva tuberculozei” – a explicat dr. Beatrice Mahler, managerului Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, beneficiarul acestui proiect.

Programul de screening al tuberculozei cu ajutorul celor trei caravane mobile este parte integrantă din Strategia Națională de Control al Tuberculozei, care a fost aprobată prin Hotărâre de Guvern.

Proiectul beneficiază de cofinanțare din fonduri europene nerambursabile în valoare de 63,3 milioane lei, la care se adaugă  contribuția din bugetul Ministerului Sănătății, în valoare de 975 mii lei și este implementat de către Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” care este beneficiarul acestui proiect, în parteneriat cu o serie de organizații neguvernamentale de luptă împotriva tuberculozei:

  • Asociația Română Anti-SIDA (ARAS)
  • Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA)
  • Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate (CPSS)
  • Asociația SamuSocial din România
  • Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR)
  • Fundația Romanian Angel Appeal (RAA)

 

România, locul 1 în UE la numărul de cazuri de tuberculoză

 

Conform ultimelor date statistice ale Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei, în 2018 au fost înregistrate 11.630 de cazuri de tuberculoză, din care 545 sunt copii. Cea mai mare incidență a bolii a fost înregistrată în județele din sud și est. Cele mai multe cazuri de tuberculoză au fost diagnosticate în București (822 de cazuri), Iași (599 de cazuri) și Dolj (595 de cazuri). La polul opus se află județele Harghita (56 de cazuri), Covasna (63 de cazuri) și Sălaj (90 de cazuri). Datorită depistării active a tuberculozei, direct în focare, este posibil ca aceste cifre statistice să crească în următorii ani, ceea ce dovedește în fapt depistarea mai eficientă a celor care au intrat în contact cu o persoană contagioasă cu tuberculoză. O persoană contagioasă poate transmite infecția altor 10 – 15 persoane într-un an.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.