Programul de lucru prelungit – mai mult de 55 de ore pe săptămână – se asociază cu un risc crescut de depresie la femei, arată rezultatele unui studiu observațional publicat în Journal of Epidemiology & Community Health.
Același studiu corelează obligația de a lucra în weekend cu un risc crescut de depresie la ambele sexe.
Program crescut, tonus psihic scăzut
Piața muncii într-o societate globalizată cere adesea angajaților să lucreze mai mult decât programul standard – considerat a fi între 35 și 40 de ore pe săptămână. Mai multe studii anterioare au arătat o corelație între orele lungi petrecute la serviciu și o alterare a stării psihice. Pentru acest studiu, un grup de cercetători din Marea Britanie a analizat un eșantion mare de persoane, reprezentativ pentru populația din Marea Britanie.
Datele a 11.215 bărbați și 12.188 de femei au fost analizat în cadrul acestui studiu. Cercetătorii au foslosit informațiile colectate de un alt studiu de mari dimensiuni – The UK Household Longitudinal Study (UKHLS) – care urmărește pe termen lung evoluția sănătății și stării de bine a populației din 40.000 de gospodării din Marea Britanie. Simptomele depresiei au fost analizate prin intermediul unui chestionar de sănătate validat – GHQ-12, care cuantifică stresul psihologic în populația generală și clinică.
Diferențe semnificative între femei și bărbați
Rezultatele studiului au indicat discrepanțe semnificative între bărbați și femei din punctul de vedere al expunerii la un program de lucru prelungit. Aproape jumătate din bărbații participanți la studiu au raportat că lucrează un număr mai mare de ore decât programul considerat standard. Prin comparație, doar una din patru femei lucrează program prelungit.
Însă cercetătorii au observat că programul de lucru prelungit afectează femeile diferit față de bărbați. Astfel, riscul și incidența cea mai mare a depresiei le-au avut femeile care au raportat un program de lucru de 55 de ore pe săptămână sau mai mult. Această corelație nu a fost notată și în rândul bărbaților. Atât la bărbați, cât și la femei, lucrul în weekend a fost asociat cu un risc crescut de depresie.
Programul atipic de lucru afectează starea de bine
Autorii spun că este o corelație dovedită între programul de lucru prelungit sau atipic (în weekend) și o depreciere a sănătății psihice. Însă există diferențe semnificative în modul în care femeile și bărbații fac față unui program prelungit. Acest lucru se poate datora faptului că programul zilnic al multor femei include și un număr neprecizat, dar important, de ore de treburi casnice, care se adaugă la povara fizică și psihică resimțită.
Pe de altă parte, fiind vorba despre un studiu observațional, cercetătorii nu pot stabili o cauză, doar o corelație între programul prelungit de lucru și incidența depresiei la femei.