Programul Primărei Capitalei de testare genetică în cazul cancerului la sân, prelungit cu doi ani

Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a prelungit cu doi ani, până în 2021, programul „Testarea genetică la cancerul de sân în stadii incipiente”. Proiectul a fost adoptat într-o ședință a CGMB, în cadrul căreia s.a stabilit ca bugetul multianual pentru acest program să fie de 17 milioane de lei. Acest lucru înseamnă că, în total, o mie de femei din București diagnosticate cu cancer de sân vor primi câte un voucher în valoare de 17.000 de lei ca să efectueze analize de testare genetică.

În forma iniţială, proiectul era prevăzut tot cu un buget multianual de 17 milioane de lei, pentru un număr de aproximativ 1.000 de beneficiari, și era programat pentru perioada septembrie 2018 – decembrie 2019. Doar 21% dintre beneficiari s-au înregistrat însă în aceste 15 luni, potrivit Agerpres.

 

Ce înseamnă testarea genetică

 

„Testarea genetică oferă date despre evoluția bolii, despre cum va răspunde la un anumit tip de tratament, dar și informații precum asocierea cu alte tipuri de boli neoplazice sau non-neoplazice. Astfel, în cazul unui cancer mamar cu receptori hormonali pozitivi, se poate evita chimioterapia, cu efecte secundare semnificative, dacă sunt îndeplinite recomandările medicale specifice, printre care și cea a unui prognostic genetic bun”, se precizează în Regulamentul de implementare a proiectului.

Beneficiare vor fi pacientele diagnosticate cu cancer mamar în stadii incipiente, cu tumori până în 5 cm (T1-T2), ganglioni axilari negativi sau pozitivi, receptori hormonali pozitivi sau negativi. Femeile acceptate în program trebuie să aibă peste 18 ani, să fie operate radical/conservator, cu explorarea ganglionilor axilari (disecție axilară completă sau disecția ganglionului santinelă), cu diagnostic de carcinom mamar invaziv, cu unul până la trei ganglioni pozitivi, margini de rezecție negative, receptori estrogenici (ER) pozitivi și receptori Her2 negativ, potrivit regulamentului.

În Romania, sunt diagnosticate anual aproximativ 8.900 de noi cazuri de cancer mamar, conform datelor comunicate de ASSMB. În București, sunt estimate 700 de cazuri noi, în fiecare an. Dintre acestea, 450 de femei au cancer mamar incipient.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.