Algeria și Argentina au primit recunoașterea oficială, din partea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), privind eliminarea malariei. Anunțul a fost făcut astăzi, la Geneva, în cadrul celei de-a 72-a Adunări mondiale a sănătății, de dr. Tedros Adhanom Ghebreyesu, directorul general OMS.
Certificarea eliminării malariei de către OMS semnifică dovedirea de către țara respectivă a întreruperii transmiterii bolii parazitare, la nivel național, timp de cel puțin trei ani consecutivi, în condițiile în care există și funcționează un sistem de supraveghere și răspuns care să prevină transmiterea indigenă a malariei (cazurile „de import” nu sunt luate în considerare).
Malaria, eliminată în Europa în 2015
Malaria rămâne, la nivel global, una din principalele boli transmisibile care amenință sănătatea publică. În 2017, se estimează că au existat 219 milioane de cazuri de boală, cu peste 400.000 de decese. Aproximativ 60% din decese se înregistrează la copiii cu vârsta sub 5 ani.
În România, transmiterea naturală a fost întreruptă începând cu 1961, iar din 1963 ne aflăm în faza de întreținere a eradicării malariei. Cazurile de malarie înregistrate în țara noastră după 1963 au fost cazuri de import, la persoane care au călătorit în zone endemice de malarie.
În Europa, ultimele cazuri de transmitere indigenă a malariei au fost înregistrate în Macedonia, în 1974. La sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90, în urma războiului din Afganistan și a dizolvării Uniunii Sovietice, au reapărut cazuri de malarie în unele republici foste sovietice din Caucaz și Asia Centrală. Apoi, după primul război din Golf, Turcia a înregistrat un număr mare de cazuri de malarie.
2015 a fost primul an în care toate țările din regiunea europeană a OMS au înregistrat zero cazuri de malarie cu transmitere indigenă. Astfel, regiunea europeană a fost prima din lume care a reușit eliminarea malariei.
Malaria, o boală potențial letală
Malaria este o infecție transmisă vectorial, de țânțari, la om și la animale. Simptomele obișnuite sunt febra, oboseala, vărsăturile și cefaleea. Cazurile severe pot merge însă până la convulsii, comă și deces. Simptomele apar tipic la 10–15 zile după înțepătura unui țânțar infectat.
Factorul cauzator este un parazit unicelular din grupul Plasmodium. Cele cinci specii care cauzează malaria sunt Plasmodium malariae, P. falciparum, P. vivax, P. ovale și, foarte rar, P. knowlesi. Cele mai multe decese sunt cauzate de P. falciparum.
Metodele de combatere a malariei vizează deopotrivă vectorul (plase pentru țânțari, utilizarea de soluții repelente, dezinsecția ochiurilor de apă etc.) și parazitul (tratament profilactic sau curativ, mai nou vaccinare).
Algeria, o țară cu semnificații aparte
Algeria este doar a doua țară africană (după Mauritius, în 1973) certificată de OMS pentru eliminarea malariei.
Certificarea eliminării malariei în Algeria are și o semnificație simbolică, după ce, în 1880, în timp ce era staționat în nordul țării, medicul militar francez Charles Louis Alphonse Laveran descoperea că malaria este produsă de un protozoar. Descoperirea avea să îi aducă acestuia Premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină în 1907.
Succesul înregistrat de Algeria în eliminarea malariei se datorează bunei pregătiri a personalului medical, disponibilității diagnosticului și tratamentului bolii prin acoperirea universală cu servicii de sănătate, precum și răspunsului epidemiologic rapid la apariția de cazuri noi. Ultimul caz cu transmitere indigenă a fost înregistrat în 2013.
Argentina: colaborare transfrontalieră
Argentina și-a propus să elimine malaria încă din anii ’70 ai secolului trecut. În acest scop, lucrătorii sanitari au fost instruiți pentru a efectua dezinsecția locuințelor și pentru a răspunde eficient la apariția de noi cazuri în comunitate.
Un rol important în eliminarea malariei l-a jucat colaborarea transfrontalieră. Astfel, între anii 2000 și 2011, Argentina a colaborat cu statul vecin Bolivia, pentru dezinsecția a peste 22.000 de locuințe din zonele de graniță.