Consiliul Uniunii Europene a adoptat o poziție față de propunerea de revizuire a directivei europene referitoare la apa potabilă. Noile reglementări propuse ar urma să actualizeze standardele de calitate privind apa potabilă și să introducă monitorizări ale calității apei cost-eficiente. Revizia directivei europene este rezultatul primei inițiative cetățenești europene care a reușit să adune mai mult de un milion de semnături – Right2Water. Standardele actuale privind calitatea apei au fost stabilite cu mai bine de două decenii în urmă.
Propunerea de revizuire a directivei introduce și noi obligații de îmbunătățire a accesului la apă. Statele membre vor trebui, în plus, să le asigure consumatorilor accesul la informații privind calitatea apei potabile. Consiliul UE a propus și o procedură nouă pentru a stabili cerințele de igienă pentru materialele care intră în contact cu apa destinată consumului uman, pentru a evita orice fel de contaminare.
În Februarie 2018, Comisia Europeană a adoptat o poziție privind revizuirea directivei referitoare la apa potabilă. Discuțiile au continuat apoi la nivelul grupurilor de experți sub președinția Consiliului UE asigurată de Austria (în a doua jumătate a lui 2018) și acum de România. Amendamentele propuse de Parlamentul European au fost adoptate la 23 octombrie 2018. Negocierile dintre Comisie, Parlament și Consiliu vor avea loc, probabil, în mandatul finlandez de la președinția Consiliului UE, din a doua jumătate a acestui an.