La 27 februarie, Ministerul Sănătății a pus în transparență decizională unproiect de hotărâre de guvern privind aprobarea notei de fundamentare referitoare la necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii „Dotarea blocului operator central din cadrul Spitalului Universitar de Urgență București”.
Noul bloc operator central de la SUUB e gata, dar are nevoie de dotări
În ultimii ani, blocul operator central (BOC) al Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB), care cuprinde unsprezece săli de operație, a fost inclus într-un amplu proces de modernizare și consolidare. În prezent, lucrările de modernizare sunt finalizate, însă blocul operator nu este dotat cu aparatura medicală necesară desfășurării actului anestezico-chirurgical.
Pentru realizarea proiectului de investiții privind Blocul Operator Central sunt necesare atât echipamente medicale, cât și accesorii pentru toate etapele necesare procesului intervențional, în vederea redării acestuia circuitului medical. Proiectul de hotărâre de guvern vizează necesitatea și oportunitatea realizării acestei investiții, în valoare estimată la 71.084.966, 89 lei cu TVA. Finanţarea proiectului de investiţii se realizează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie.
Justificarea investiției: heliport medical și centru autorizat de transplant medular
SUUB este unul dintre cele mai mari spitale urgență din București. În SUUB se internează anual în regim de spitalizare continuă peste 55.000 de bolnavi, sunt peste 60.000 de spitalizări de zi și peste 350.000 de pacienți pe an sunt tratați în Unitatea de primire urgențe și ambulatoriu.
Blocul operator central din cadrul SUUB va trebui să funcționeze 24 de ore din 24, în toate specialitățile chirurgicale, inclusiv politraumă, având în vedere specificul spitalului și adresabilitatea sa, se precizează în nota de fundamentare a proiectului.
Pacienţii grav bolnavi din toată țara vor putea fi aduşi cu elicopterul la SUUB. Spitalul va avea primul heliport autorizat pentru servicii medicale din Bucureşti, cu autorizaţie de zbor de zi şi de noapte deservind urgenţele medicale majore. Mai mult, SUUB a fost acreditat în anul 2018 drept centru de transplant medular. Astfel de intervenţii complexe se vor putea face după finalizarea dotării blocului operator central, se precizează în nota de fundamentare a proiectului.
Structura blocului operator central
Noua structură a BOC va cuprinde unsprezece săli din care: două săli polivalente de tip traumă, două săli tip CCV, trei săli NCH și ortopedie, patru săli chirurgie generală și specialități. Pentru diminuarea la maximum a infecțiilor asociate actului medical, pentru siguranța pacienților din secțiile de terapie intensivă, dar și a celor din postoperator și SCS, toate aceste patru secții din cadrul SUUB trebuie și este obligatoriu să fie situate la același etaj, se precizează în nota de fundamentare a proiectului.
Instrumentarul ce se dorește a fi achiziționat pentru dotarea BOC este unul actualizat pentru nevoile actuale ale patologiilor tratate, în cantități estimate plecând de la volumele medii ale anilor trecuți, dar modulate pentru o trecere progresivă în următorii ani către tehnici minim invazive, dar și o creștere a activității de tip terțiar și de excelență în toate domeniile, arată nota de fundamentare.