După ce a rămas fără banii colectați din taxa pe viciu, Ministerul Sănătății caută soluții pentru susținerea bugetului pentru medicamente compensate.
Astfel, la 20 februarie, Ministerul Sănătății a pus în transparență decizională un proiect de hotărâre de guvern pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 186/2009 privind aprobarea Programului pentru compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor.
Context legal și economic
În prezent, în cadrul sistemului de asigurări de sănătate din România, persoanele care deţin calitatea de asigurat pot beneficia de medicamente, pe bază de prescripţie medicală, compensate cu 90%, în conformitate cu prevederile HG nr. 186/2009 privind aprobarea Programului pentru compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor, cu modificările și completările ulterioare.
Compensarea cu 90% din preţul de referinţă al medicamentelor menționate se suportă în prezent astfel: în cuantum de 50% din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS) şi, respectiv, de 40% din bugetul Ministerului Sănătăţii.
Ministerul a rămas fără fonduri pentru compensarea medicamentelor
În același timp, articolele 367-375 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii prevedeau până de curând că banii colectați din „taxa pe viciu” reprezentau venituri proprii ale Ministerului Sănătății.
La sfârșitul anului trecut, Ordonanța de Urgență nr. 114/2018 a abrogat articolele 367-375 din Legea 95/2006 (articolele referitoare la modul de colectare al taxei pe viciu din Legea Sănătății). Conform noului act normativ, banii din taxa pe viciu sunt acum colectați la bugetul de stat și nu mai reprezintă venituri proprii ale Ministerului Sănătății.
Ca urmare, Programul pentru compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor nu mai poate fi susținut din venituri proprii ale Ministerului Sănătății.
Bani pentru FNUASS
Prin proiectul de hotărâre de guvern pus în transparență decizională la data de 20 februarie 2019, Ministerul Sănătății propune modificarea alineatului (2) al articolului 2 din HG nr. 186/2009 privind aprobarea Programului pentru compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor.
Conform proiectului, compensarea medicamentelor din bugetul Ministerului Sănătăţii ar urma să fie asigurată sub formă de transferuri către FNUASS, fără însă a se specifica sursele acestor transferuri.