Ministerul Sănătății a emis azi, 1 octombrie, un proiect de act normativ ce are în vedere încadrarea pacienților pediatrici cu mastocitoză și boli neoplazice în grad de handicap. Dacă va fi aprobată de ministrul Sănătății și de ministrul Muncii, măsura va da dreptul copiilor care suferă de aceste boli să beneficieze gratuit de asistență permanentă cu însoțitor.
Criteriile biopsihosociale de încadrare a copiilor cu dizabilități în grad de handicap, precum și modalitatea lor de aplicare au fost modificate astfel încât să cuprindă și aceste categorii de pacienți. Una dintre modificări include mastocitoza pe lista bolilor sistemului imunitar și funcțiilor sale, stabilind criterii de identificare a afectării funcționale moderate sau severe, care să le poată permite copiilor afectați îngrijire cu însoțitor. Astfel, cei care vor beneficia de noua reglementare sunt copiii cu trei sau mai multe mastocitoame, prezența mutației C KIT D816V în biopsia cutanată sau a markerilor CD2, CD25 în sângele periferic, măduva osoasă sau mucoasa gastrică, valori peste 11,4 ng/ml ale triptazei serice, manifestări recurente gastrointestinale, anemie, eozinofilie, manifestări comportamentale și șoc anafilactic.
Actul normativ are în vedere și includerea copiilor cu boli neoplazice în grade de handicap, pentru aceștia stabilindu-se următoarele criterii: boala canceroasă va fi luată în considerare indiferent de localizare, recidive sau metastaze, indiferent de forma de tratament – oncologic medicamentos, radioterapie, transplant de celule stem hematopoietice, tratament chirurgical sau paliație. Sunt incluse și cazurile aflate în perioada de urmărire post-terapeutică, adică în remisiune completă sau parțială.