Proiect de conștientizare a impactului poluării în bolile respiratorii, realizat prin artă la Institutul Marius Nasta

sursa foto: Institutul Marius Nasta

Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, în colaborare cu Biroul Organizației Mondiale a Sănătății în România și Universitatea Națională de Arte (UNArte), și-au unit forțele într-un efort comun de atragere a atenției cu privire la riscurile poluării în raport cu sănătatea plămânului.

„Provocarea lansată cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei către studenții de la Universitatea Națională de Arte București a beneficiat de concursul a 26 de tineri artiști, coordonați de Prof. Univ. Dr. Cosmin Paulescu, decanul Facultății de Artă Murală. Aceștia au avut de realizat propuneri având ca obiectiv conștientizarea impactului pe care poluarea îl are în relația cu afecțiunile respiratorii, în mod expres tuberculoza, prin intermediul artei, destinația finală a proiectului fiind realizarea unei picturi murale în curtea Institutului Marius Nasta”, a transmis șef lucr. dr. Beatrice Mahler, mnagerul Institului de Pneumoftiziologie Marius Nasta.

Proiectul câștigător al inițiativei a fost desemnat printr-un proces de votare online, ce a însumat peste 3.900 de voturi din partea publicului, iar câștigătorul concursului, cu 4.900 de puncta, a fost lucrarea realizată de Theia Catrina Mirodot, studentă în anul I la secția Artă Murală din cadrul UNArte.

Tânăra studentă a precizat că “tuberculoza și poluarea sunt doua teme negative în care eu am descoperit, și i-am dat o idee prin artă, o latură pozitivă și anume lupta împotriva lor. Proiectul pe care l-am propus inspiră privitorul cu speranță și vindecare. Fluturele este elementul central în cele două părți ale compoziției. El, alături de celelalte vietăți din natură, suferă din cauza poluării. În sens simbolistic, fluturele devine pacientul ce suferă de Tuberculoză și care, treptat, se vindecă. Pentru a reda acest proces de vindecare, am reprezentat vizual fluturele în două ipostaze: în prima se află  într-o bulă și este protejat de medicul care îl ține cu grijă în palme, iar în a doua ipostază fluturele este vindecat și își ia zborul”, arată sursa citată.

Lucrarea câștigătoare va fi pictată pe una dintre clădirile Institutului Marius Nasta, folosind o vopsea specială care are calitatea de a purifica aerul, utilizând o tehnologie inovatoare de vopsire ce transformă poluanții nocivi din aer în compuși inofensivi, contribuind la un mediu mai curat și mai sănătos.

Studenta, împreună cu o echipă formată din alți 5 colegi studenți, precum și un asistent universitar, vor începe lucrările la pictura murală după vacanța de Paște, cu sprijinul unor coordonatori experimentați în artă urbană ai ZidArt.

„Proiectul inițiat de Institutul Marius Nasta nu se oprește la realizarea acestei lucrări, deoarece ne dorim conștientizarea cât mai largă a  impactului poluării asupra aerului pe care-l respirăm împreună, în unele din cele mai poluate orașe ale României, care au și o incidență crescută a tuberculozei. Astfel, imaginea câștigătoare va fi vizibilă și în București, Iași, Craiova”, mai arată sursa citată.

Potrivit sursei citate, prin acest proiect, dar și în urma unei donații recente, care acoperă nevoile pentru echipamente de diagnosticare a tuberculozei din România pentru un an, Biroul de țară al Organizației Mondiale a Sănătății din România își reia angajamentul de a reduce povara tuberculozei în România.

Un studiu recent realizat în România de  Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta și Facultatea de Geografie a Universității din București a evidențiat o legătură între răspândirea tuberculozei și poluarea aerului.

Mai mult, ultimii ani au adus în atenția publică problema poluării, ca factor de risc care agravează bolile respiratorii și nu numai.

Conștientizarea impactului pe care poluarea aerului îl are asupra sănătății este esențial pentru demararea de acțiuni concrete de protecție a mediului.

„Medicii atrag atenția asupra necesității unei calități cât mai bune a aerului drept o condiție esențială pentru o viață cu o sănătate pulmonară optimă pentru fiecare cetățean. Pe lângă studii și informații tehnice, comunicarea prin intermediul artei aduce o nouă viziune asupra acestei problematici extrem de reale și acute cum este poluarea”, a mai transmis șef lucr. dr. beatrice Mahler.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.