Proiect de HG: Sporuri până la 85% din salariul de bază pentru personalul medical și auxiliar expus în epidemia Covid-19

Medicii, asistentele și personalul auxiliar sanitar implicați în limitarea răspândirii epidemiei Covid-19 vor primi sporuri până la 85% din salariul de bază pentru condiții de muncă deosebit de periculoase. Măsura este prevăzută într-un proiect de Hotărâre de Guvern și a fost pusă în dezbatere publică în secțiunea Transparență decizională pe site-ul Ministerului Sănătății (MS).

Guvernul a modificat astfel Hotărârea de Guvern nr. 153/2018 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă prevăzut în anexa nr. II la Legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi a condiţiilor de acordare a acestuia, pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare „Sănătate şi asistenţă socială”.

Proiectul de HG prevede ca de sporuri să beneficieze:

  1. personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din cadrul secțiilor și compartimentelor de boli infecțioase care acordă servicii medicale persoanelor testate pozitiv la epidemia Covid-19.
  2. personalul de specialitate medico sanitar și auxiliar sanitar din structurile paraclinice și din centrele de testare în regim de urgență care recoltează probe și testează persoanele simptomatice care întrunesc criteriile definite de caz stabilite conform metodologiei de supraveghere în vigoare pentru epidemia Covid-19
  3. personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar-sanitar din cadrul altor structuri medicale și/sau unități sanitare implicate în acordarea serviciilor medicale generate de epidemia Covid-19, care se stabilesc prin ordin al ministrului sănătății, în funcție de evoluția epidemiei.

“În Anexa nr. 2 la Regulamentul cadru aprobat prin Hotărârea de Guvern este prevăzut faptul că personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din cadrul direcţiilor de sănătate publică, Institutului Naţional de Sănătate Publică şi din cadrul ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie care participă efectiv în aplicarea măsurilor de limitare a unor epidemii deosebit de grave şi altele asemenea, precum și din unitățile sanitare implicate în acordarea serviciilor medicale generate de aceste epidemii, stabilite de Ministerul Sănătăţii şi declarate prin ordin, beneficiază de un spor de la 55% până la 85% din salariul de bază.”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

„Luând în considerare prevederile OUG nr. 11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei; Ținând cont de contextul actual european privind evoluția infectării cu COVID-19 și de faptul că unităților sanitare publice le revine competența de a asigura serviciile medicale necesare în acest context pe lângă alte instituții abilitate în acest sens (…) este necesar a se completa prevederile din Anexa nr. 2 la Regulamentul cadru aprobat prin HG nr. 153/2018 astfel încât personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din cadrul unităților sanitare publice implicat în acordarea asistenței medicale generate de epidemia declarată în condițiile legii, să beneficieze de sporul de la 55% până la 85% din salariul de bază pe perioada participării efective în aplicarea măsurilor de limitare a epidemiei COVID-19 declarată în condițiile legii.”, se mai arată în nota de fundamentare.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.