Ministerul Sănătății a publicat în transparență decizională o Hotărâre de Guvern pentru aprobarea tehnico-economici ai Spitalului Regional de Urgență Craiova.
”Obiectivul de investiții se va realiza din fonduri externe nerambursabile, de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătății, precum și din alte surse legal constituite în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii”, se arată în text.
”Noul Spital Regional de Urgență planificat pentru Craiova va deveni un pol de nivel terțiar pentru rețeaua de spitale din regiunea S-V, destinat pacienților critici și cazurilor complexe care necesită tehnologii și expertiză de nivel înalt. SRU va prelua rolul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova și ale altor părți ale rețelei de urgență”, potrivit notei de fundamentare.
”Regiunea SV este a patra cea mai defavorizată din țară, dintre cele opt regiuni de dezvoltare ale României. Rețeaua regională de urgență Dolj (Craiova) reprezintă nivelul de transferare a cazurilor pentru celelalte patru județe din regiunea Sud-Vest. Un număr mare de pacienți sunt tratați în afara regiunii, mai exact, în spitalele din București și Timișoara. Slăbiciunile identificate în sistemul spitalicesc existent în regiunea SV, în comun cu alte regiuni ale țării, includ o rată ridicată de spitalizare, lipsa unui sistem eficient de trimitere din partea asistenței medicale primare, niveluri ridicate de spitalizări evitabile, un sistem spitalicesc fragmentat fizic și organizatoric, lipsa și distribuția defectuoasă a echipamentelor și tehnologiilor medicale moderne”, se mai adaugă în document.
Un spital cu peste 800 de paturi și 19 săli de operație
Spitalul Regional de Urgență Craiova va avea o suprafață de 165.256 mp și un număr total de 807 de paturi, pentru îngrijirea pacienților cu boli acute, 60 locuri în UPU, 30 paturi de chirurgie de zi, 15 paturi îngrijiri medicale de zi, 20 paturi de îngrijiri oncologice de zi. Unitatea sanitară va deține 19 săli de operație.
Spitalul va dispune de un Centru de Tratament pentru Cancer pentru Regiunea SV, dotat cu echipament, dar și alte facilități de sprijin, unitate care va funcționa într-o cladire separată, unită de corpul principal al spitalului, printr-un coridor, la nivelul primului etaj.
Construcția va fi ridicată pe șapte etaje, va avea 1.195 locuri de parcare, și un heliport H-3. Clădirea va oferi posibilități de flexibilitate pentru schimbarea utilizării paturilor sau adaptarea facilităților interne când o parte a internărilor vor putea fi transformate în spitalizări de zi sau îngrijiri medicale în ambulatoriu.
Valoarea investiției este de aproape trei miliarde de lei.
Centre cuprinse în cadrul Spitalului Regional de Urgență Craiova
- Spitalul Regional de Urgență Craiova va fi construit în jurul unui concept organizațional de specialități medicale grupate în centre. Modelul de funcţionare se bazează pe compartimentele/centrele clinice care cuprind grupuri compatibile de pacienți și specialități medicale.
- Din unitatea sanitară regională vor face parte:
- Centrul pentru cap și gât cuprinzând specialități de neurologie, neurochirurgie, oftalmologie, ORL, Chirurgie maxilofacială;
- Centrul toracic cuprinzând pneumologia, cardiologia, chirurgia toracică, chirurgia cardiovasculară;
- Centrul abdominal cuprinzând gastroenterologie, nefrologie, urologie, chirurgie generală;
- Centrul pentru articulaţii, coloană vertebrală și traumă cuprinzând ortopedie & traumatologie, chirurgie plastică, arsuri, chirurgie vasculară;
- Centrul de Medicină Internă cuprinzând dermatologie, medicină internă, reumatologie, boli metabolice și endocrinologie, imunologie, hematologie;
- Centrul pentru mamă și copil cuprinzând ginecologie, obstetrică, pediatrie și chirurgie pediatrică, neonatologie.
- Radioterapie şi Oncologie (inclusiv department pediatric), inclusive radioterapie, chimioterapie şi medicină nucleară.