Proiect dedicat persoanelor cu autism din Constanța și Tulcea

Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Autism anunță încheierea proiectului „Autism Dobrogea- Vocea care schimbă vieţi”, desfăşurat în perioada februarie 2022 – mai 2023, în judeţele Constanţa şi Tulcea.

Proiect derulat este inclus într-un program finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021 cu scopul de creştere a capacităţii actorilor – persoane adulte cu autism, familii, autorităţi, instituţii – de a acţiona împreună pentru a găsi soluţii locale pentru folosirea optimă a resurselor existente; de asemenea se vizează alocarea de resurse pentru noi programe şi servicii de suport comunitare adaptate persoanelor cu autism.

În context, Asociația Autism – România atrage atenția asupra nevoilor persoanelor cu autism, atât a copiilor în cadrul sistemului de învățământ cât și a problemelor de integrare a adulților.

AUTISM ROMANIA: „Modul cum este structurat sistemul educațional îi exclude și nu îi pregătește pentru viață, angajare, participare în comunitate, fiind decuplat de nevoile copiilor speciali”

„Fiecare copil, inclusiv cel autist, are dreptul la cea mai bună sănătate, la cea mai potrivită educația pentru a-și atinge potențialul și pentru a fi pregătit pentru viață independentă după școală. Realitatea ne arată însă că cei mai mulți copii nu au sprijinul necesar pentru o dezvoltare sănătoasă, nu au acces la servicii de sănătate generală din cauza dizabilității lor, au piedici în înscrierea în învățământul de masă sau li se refuză cel mai elementar sprijin sau ajustările de care au nevoie la școală.

Nu știm câți dintre elevii cu autism se simt bine la școală, însă de la toți adolescenții, tinerii sau adulții care ne-au fost beneficiari și cu care am discutat, toți au spus ca au avut parte de neînțelegere, bullying, marginalizare, excluziune în anii de școală.

Iar de la părinții lor știm ca școlile nu sunt pregătite să îi primească, de multe ori refuză înscrierea în școală pe diferite motive, iar dacă sunt înscriși, profesorii nu sunt pregătiți să îi educe, nu există în școli, clase adaptările de care au nevoie, lipsesc specialiștii de sprijin. Lipsa resurselor de suport umane sau materiale trebuie să fie suplinită din resursele părinților -materiale terapie, facilitator plătit de ei în loc de asistent al profesorului la clasă , care să sprijine pe elevii cu dizabilități în echipă cu profesorul clasei, cu specialiștii-profesorul de sprijin-, logoped , s.a. Școala nu își îndeplinește rolul de loc pentru instruire și educare pentru toți copiii.
Modul cum este structurat sistemul educațional îi exclude și nu îi pregătește pentru viață, angajare, participare în comunitate, fiind decuplat de nevoile copiilor speciali.
Solicităm guvernului să reformeze sistemul de învățământ în Romania, ca și copiii autiști să aibă acces și la educație adaptată nevoilor lor, să aibă sprijin potrivit și suficient în raport cu nevoile lor speciale. Situația din prezent, când familiile epuizate sunt lăsate singure cu toată greutatea creșterii și educării propriilor copii autiști, este de neacceptat” – transmite asociația într-o notă recentă pe pagina sa de socializare.

Părinţii şi persoanele adulte cu autism sunt sprijinite pentru a reprezenta comunitatea la masa guvernării participative la nivel local

„În cadrul proiectului am desfăşurat mai multe activităţi şi am creat resurse pentru activarea civică a tinerilor şi a părinţilor, pentru ca aceştia să poată promova şi apăra drepturile şi interesele lor şi ale copiilor lor.
Am înfiinţat Asociaţia Autism Dobrogea, o asociaţie a părinţilor şi persoanelor autiste.
Am cartografiat resursele din regiune, respectiv nevoile persoanelor cu autism şi ale părinţilor, printr-un proces participativ, părinţi, profesionişti, autorităţi şi instituţii au colaborat, împărtăşit idei, soluţii” – transmit organizatorii.

Cele mai importante resurse create în proiect

Astfel, potrivit comunicatului printre resursele vizate de proiect sunt menționate cursurile în advocacy şi selfadvocacy pentru părinţi şi tineri autişti postate pe platforma Udemy pentru învăţare în regim propriu – aflate acum la dispoziţia tuturor părinţilor şi tinerilor interesaţi nu doar din Dobrogea, dar şi din ţară -, Directorul de resurse care cuprinde servicii regionale, profesionişti, legislaţie, documente utile în demersurile amintite, pagina web a Asociației Autism Dobrogea – care conţine şi instrumente pe care părinţii le pot accesa precum Autism Dobrogea Helpline, un centru virtual de asistenţă pentru părinţi, adulţi autişi (chat, telefon, email) – sau documentul „Elemente strategice pentru incluziunea locală a persoanelor cu TSA în regiunea Dobrogea” rezultat al procesului participativ – o scurtă analiză a situaţiei regionale privind resursele existente şi nevoile persoanelor autiste din Dobrogea, care poate sta la baza deciziilor locale pentru crearea de servicii, programe, oportunităţi pentru aceste persoane, deoarece o analiză instituţională a nevoilor locale pentru persoanele autiste nu există în cele două judeţe.

Înfiinţarea Asociaţiei Autism Dobrogea, activitatea centrală în proiect

Asociaţia fost creată pentru a deveni o voce reprezentativă pentru persoanele cu autism în regiune și de promovare a drepturilor acestora, totodată de a fi partener al autorităţilor locale şi al instituţiilor publice în găsirea de modalităţi, soluţii pentru crearea de servicii şi programe adaptate, oportunităţi de dezvoltare pentru copii, tineri, adulţi autişti, pentru reducerea marginalizării, excluziunii acestora, pentru creşterea calităţii vieţii lor şi a familiilor lor.

Asociaţia Autism Dobrogea are fondatori părinţi şi profesionişti și pleacă la drum cu câteva resurse materiale de baza- laptop, imprimantă – câte un set pentru fiecare din cele două judeţe – softuri, abonament la o platforma de comunicare şi de lucru online pentru facilitarea activităţii Consiliului director, o pagina web a asociaţiei, resurse de formare – curs în management organizaţional – pentru membrii consiliului director.

Mentenață zonală pentru desfășurarea activităților

În plus, se asigură coaching din partea AUTISM ROMANIA în a folosi diferite instrumente de comunicare, colaborare internă eficientă, în crea conţinut relevant pentru comunicarea externă, în crearea strategiei asociaţiei pentru o perioadă de doi ani, a unui plan de acţiune pentru un an şi a altor instrumente de management organizaţional necesare asociaţiei.

„Tot ceea ce noi am învăţat noi la AUTISM ROMANIA de la înfiinţare, din 2001, transmitem acum părinţilor din Dobrogea, o regiune care are nevoie de o Voce care să reprezinte interesele şi să promoveze drepturile persoanelor cu autism. Acum aceştia au o bună bază de pornire pentru a putea începe să contribuie, alături de alte entităţi regionale şi locale, la găsirea de soluţii pentru multitudinea de probleme cărora trebuie să le facă faţă oamenii cu autism şi familiile lor în Dobrogea.

AUTISM ROMANIA şi-a propus să îi ajute să facă Dobrogea mai prietenoasă şi mai bună pentru oamenii autişti şi familiile lor şi sperăm că am reuşit în bună măsură acest lucru” – subliniază Liuba Iacoblev, preşedinte AUTISM ROMANIA.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.