Proiect: două medicamente noi în lista de compensate și patru corecții de cod ATC

Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății a publicat în transparență decizională un proiect de hotărâre de guvern privind modificarea și completarea Anexei la HG nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.

 

Două medicamente noi

 

Două medicamente noi, pentru care au fost încheiate contracte cost-volum, au fost introduse în  Anexa HG nr. 720/2008. Astfel, în programul naţional de oncologie a fost introdus vandetanib (un inhibitor de tirozin-kinază), iar în programul naţional de boli neurologice, subprogramul de tratament al sclerozei multiple, a fost introdus alemtuzumab (un anticorp monoclonal).

„Pentru cele două medicamente incluse condiţionat în baza contractelor cost-volum, estimăm că, în anul 2019, decontarea se va încadra în bugetul Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate alocat medicamentelor pentru boli cu risc crescut utilizate în programele naționale de sănătate curative – contracte cost-volum”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului.

 

Patru modificări

 

Proiectul de hotărâre de guvern presupune și corectarea unor coduri ATC în conformitate cu sistemul de clasificare anatomică, terapeutică și chimică a medicamentelor, coordonat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Corecțiile se impun ca urmare a modificărilor survenite în cadrul sistemului de clasificare menționat, se precizează în proiectul de act normativ.

Astfel, în sublista B, se schimbă codurile ATC aferente pozițiilor 180 și 185: bupropion, respectiv hidrolizat din creier de porcină. În sublista C, secțiunea C2, se corectează codurile ATC aferente pozițiilor 29 și 14, ambele aferente medicamentului basiliximab.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.