Președintele Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, Bogdan Pușcaș, a anunțat la Forumul Național al Spitalelor că, săptămâna viitoare, instituția pe care o conduce va lua un proiect european de 118 milioane de lei în care principalul obiect de activitate este acela de creștere a capacității administrative. El a precizat că și spitalele pot fi incluse în acest program.
“Vom avea 160 de autorități contractante, în primă fază, care vor fi ajutate în acest proces. Vor fi conduse pe calea dreaptă, scurtă și eficientă, de la promovarea unei documentații până la semnarea contractului. Sunteți bineveniți”, a explicat el.
Bogdan Pușcaș a precizat că, dacă va fi nevoie, numărul autorităților contractante poate crește.
Dialog pentru o documentație standardizată
“Știu că acea chestiune a medicamentelor și consumabilelor din spitale este o chestiune destul de scumpă, importantă și cronofagă pentru dumneavoastră și pentru achizitorii dumneavoastră. De aceea vreau să vă spun că, în formatul asociativ pe care vi-l propuneți sau în orice alt format sunteți mai mult decât bineveniți să lucrăm la documentații standardizate pentru acest tip de achiziții”, a subliniat președintele Agenției Naționale de Achiziții.
Pe portalul www.achizițiipublice.gov.ro se află deja 10-15 documentații standardizate din diferite domenii, multe cu legătură și cu activitatea spitalelor, a adăugat el
“Dumneavoastră, mediul universitar, mediul asociativ, de ce nu și producătorii și distribuitorii, Unifarm și oricine este relevant în această ecuație, trebuie să fim capabili să propunem un caiet de sarcini, o zonă de specificații tehnice. Noi punem în pagină ceea ce se numește instrucțiuni pentru ofertanți și să oferim tuturor managerilor de spital un șablon pe care să-l poată folosi și pe care să fie foarte siguri că nu vor avea ulterior de suferit din pricina controalelor sau din pricina oricăror alte rațiuni”, a insistat Pușcaș.
El a mai anunțat că, începând de anul acesta, spitalele vor putea face mai multe tipuri de achiziții, însă pot solicita oricând ajutorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.
“Dacă dumneavoastră considerați că aveți o documentație mai complicată, vă invităm să ne luați parteneri, măcar și pentru că, pentru prima dată emitem avize și suntem răspunzători alături de dumneavoastră pentru ele”, a explicat el.