Proiect: înființarea Registrului pacienților cu boală cronică de rinichi în stadiul de predializă

Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății a pus în transparență decizională la 20 decembrie un proiect de ordin privind înființarea, organizarea şi funcționarea Registrului pacienților cu boală cronică de rinichi în stadiul de predializă.

 

Prevenție, monitorizare și estimare costuri

 

„Boala cronică de rinichi reprezintă o problemă de sănătate publică, atât prin prevalență, cât și prin costurile determinate în cadrul sistemului de sănătate. Pentru o monitorizare adecvată a pacienților cu boală cronică de rinichi, estimarea impactului financiar și, implicit, realizarea unui program de prevenție eficient, este necesară crearea unui Registru al pacienților cu boală cronică de rinichi în stadiul de predializă”, se precizează în referatul de aprobare al proiectului de act normativ.

Medicii nefrologi care își desfășoară activitatea în cadrul unităților sanitare ce furnizează servicii medicale pentru pacienții diagnosticați cu boală cronică de rinichi stadiile 1-5 vor fi obligați să raporteze datele în Registrul național de predializă. De asemenea, conform proiectului de act normativ,  medicii vor putea prescrie medicație specifică acestei patologii doar pacienților înscriși în Registrul național de predializă.

 

Bazele registrului există deja

 

Registrul național de predializă va avea la bază un program informatic, denumit ReNal, dezvoltat de Asociația de Nefrologie, Dializă și Acces Vascular în colaborare cu Clinica de nefrologie și dializă din cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Ioan” București. Programul informatic funcționează deja la nivelul spitalului bucureștean, iar Asociația de Nefrologie, Dializă și Acces Vascular îl pune la dispoziție, gratuit, pentru a sta la baza Registrului național.

Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan” va asigura coordonarea tehnică la nivel național, respectiv se va ocupa cu realizarea, implementarea şi managementul Registrului naţional de predializă. Coordonarea științifică va fi asigurată de cadrele didactice din cadrul Clinicii de nefrologie și dializă a Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Ioan”, în colaborare cu Comisia de nefrologie a Ministerului Sănătății.

Observațiile și propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise timp de zece zile de la publicarea proiectului de act normativ în transparență decizională.

2 comments

E bine ca medicii si ministerul se gandesc si la aceasta categorie de pacienti.Cel mai important e samonitorizezi si sa tratezi bine pacientii pana sa ajunga la dializa si sa stii exact ce si cum se face pana ajungi aici iar dupa ce trebuie sa faci dializa ,macar sa se stie cati intra si cum.Cred ca e o ideea foarte buna si efectele acestui registru se vor vedea rapid.Succces in implementare si felicitari echipei medicale si ministrului sanatatii pentru implicare!

In sfarsit se construieste ceva in medicina;bolnavii renali aveau nevoie de un program care sa monitorizeze managerierea lor si statul de un program care sa arate ce se intampla in sistem.Este un important pas si sper sa se dezvolte unitar!Dializa este un program care s-a dezvoltat cu succes la noi si predializa se aseaza acum pe un drum corect si responsabil…ma bucur!

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.