Proiect legislativ pentru eliminarea utilizării amalgamului dentar

Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății a publicat în transparență decizională un proiect de ordin privind aprobarea planului naţional de măsuri pentru eliminarea treptată a utilizării amalgamului dentar. Măsurile au fost propuse de Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR), în condițiile în care Regulamentul Parlamentului European și al Consiliului privind mercurul a impus statelor de membre publicarea unor astfel de măsuri. Termenul era 1 iulie 2019.

 

Măsurile propuse de Colegiul Medicilor Stomatologi din România

 

CMSR propune interzicerea utilizării amalgamului dentar pentru tratamentul copiilor sub 18 ani, al femeilor gravide ori care alăptează și în cazul dinților de lapte – cu excepția cazurilor în care medicul stomatolog consideră că este strict necesar.

 

Reglementarea UE, necesară pentru reducerea poluării cu mercur

 

Reglementările Uniunii Europene care restricționează consumul de amalgam fac parte dintr-un acord la nivel mondial de reducere a poluării globale a mediului, cauzată de mercurul eliberat în timpul prducerii, utilizării și eliminării produselor cu mercur, inclusiv a amalgamului dentar, transmite CMSR,

„Nu există dovezi că amalgamul dentar prezintă un risc direct pentru sănătatea persoanelor care au restaurări cu amalgam, însă, cu toate acestea, atunci când este eliberat în mediul înconjurător, mercurul care este stabil îmn amalgamul dentar poate fi tranformat de microorganisme într-o formă care se poate acumula la niveluri toxice în pești și alte vietăți marine și poate intra în lanțul alimentar. Prin contaminarea mediului, amalgamul dentar poate contribui indirect la riscul pentru sănătatea umană, din cauza mercurului”, adaugă CMSR.

Potrivit organizației profesionale, nu există nici dovezi care să arate că restaurările din amalgam dentar existente dăunează sănătății pacienilor – inclusiv în cazul copiilor, prin urmare nu există niciun motiv să se înlocuiască restaurările cu amalgam existente, cu excepția pacienților cu alergii sau cu reacții locale adverse.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.