Proiect legislativ: Verificări la domiciliul angajaților în perioada concediului medical

Angajații care se află în concediu medical ar putea fi verificați de autorități la domiciliu; în cazul în care refuză să răspundă la ușă sau nu permit verificarea, riscă să nu mai poată primi banii de concediu, conform unui proiect de lege inițiat de deputatul Raluca Turcan.

Motivul invocat la baza acestui demers se referă la faptul că, în doar primele două luni ale anului, au fost cerute sume în procent de 60% din bugetul pe întregul an pentru plata concediilor medicale; astfel, după Legea Bugetului de Stat pe 2023 a direcționat 3,7 miliarde lei, la 28 februarie, obligațiile restante de plată înregistrate erau de 2,2 miliarde lei.

Verificați acasă de agenți

„Am depus un proiect de lege prin care se vor stopa fraudele legate de concediile medicale fictive.

În doar 2 luni de la începutul anului 2023 s-au solicitat deja sume însumând 60% din bugetul pe întregul an pentru plata concediilor medicale.

Proiectul pe care l-am inițiat propune un mecanism de control al concediilor medicale. Acesta se realizează la domiciliu sau la adresa indicată de beneficiarii de concedii medicale, în intervalul de timp şi în condiţiile stabilite prin lege.

Va fi realizat de către angajatori, casele de asigurări de sănătate sau, după caz, de către agențiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene şi a municipiului Bucureşti, însoțiți de către personal din cadrul poliției comunitare / locale” – a transmis inițiatoarea acestui proiect legislativ.

Conform acesteia, se vor respecta drepturile şi libertăţile cetăţeneşti garantate de Constituţia României și se va garanta inviolabilitatea domiciliului sau a reședinței asiguratului însă persoanele care nu vor face această declarație, nu vor fi la adresa indicată sau nu vor permite verificarea – nu vor primi sumele cuvenite pe zilele de concediu medical.

Fostul ministru al Muncii: „Trebuie să fim responsabili cu puținii bani pe care îi avem la dispoziție pentru plata concediilor medicale”

„Concediile medicale trebuie să fie acordate exclusiv persoanelor care au nevoie de ele și care sunt cu adevărat în incapacitate de a munci temporar. Ele nu trebuie văzute drept o sursă de venit sau o formă de a „chiuli” de la muncă prejudiciind, astfel, bugetul destinat sănătății.
Nu ar mai trebui să avem situații în care cineva își ia concediu medical pentru a merge la pescuit sau a se ocupa de alte treburi din gospodărie(…).
Prin inițiativa legislativă propusă venim cu soluții concrete pentru a stopa risipa și eventualele fraude introducând obligația persoanelor care intră în concediu medical (care NU SUNT INTERNATE) pentru incapacitate temporară de muncă de a declara adresa la care vor fi pe perioada concediului și de a permite controlul în intervalul de timp declarat.
Aceasta dă însă asigurări că se vor respecta drepturile și libertățile cetățenești garantate de Constituția României și se va garanta inviolabilitatea domiciliului sau a reședinței asiguratului” – a explicat Raluca Turcan.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.