Proiect: Medicii care fac gărzi peste durata legală de muncă ar putea ieși mai devreme la pensie

La Senatul României a fost depus un proiect de lege care prevede ca gărzile efectuate de medici să poată diminua vârsta standard de pensionare, prin luarea în calcul a orelor de muncă suplimentare.

Potrivit art. 5 alin. (2) și alin. (3) din Anexa nr. II din Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, medicii efectuează două categorii de gărzi: unele obligatorii (pentru completarea normei legale de muncă) și altele peste norma legală de muncă, pentru asigurarea continuității serviciului medical, gărzi pentru care sunt obligați să încheie un contract individual de muncă cu timp parțial. Dar, potrivit expunerii de motive, „din cauza lipsei cronice de personal medical, medicii din unitățile spitalicești sunt nevoiți să presteze un număr de ore în gardă cu mult peste durata legală de muncă”.

 

Legea oferă medicului o opțiune în plus

 

Adrian Wiener
Adrian Wiener

Nu lipsit de importanță, potrivit inițiatorilor, este și faptul că legea va funcționa doar în măsura în care există această nevoie socială de prestare a serviciului de gardă peste durata legală de muncă: „În măsura în care deficitul de personal medical se va diminua ori va dispărea, nici medicii nu vor mai fi nevoiți să efectueze serviciul de gardă peste durata legală de muncă”.

Senatorul Adrian Wiener, unul dintre inițiatori și medic internist la Arad, a declarat pentru Ro Health Review că proiectul răspunde unei așteptări a medicilor care fac foarte multe gărzi, în specialități epuizante, fără a deveni însă o obligativitate: „Legea apare ca o opțiune pe care medicul o are, alături de alte opțiuni”.  El spune că acest demers vine după o amplă analiză pe care ar fi realizat-o pe această temă, din discuțiile cu medici, dar și din reacțiile mai multor medici în spațiul public, inclusiv o petiție online lansată pe această temă.

 

Proiectul ar putea fi adoptat în câteva luni

 

Proiectul a fost depus în urmă cu o săptămână, el urmând să obțină avizele ministerelor implicate, apoi votul comisiilor de sănătate din Parlament și votul final, care, potrivit lui Adrian Wiener, ar fi posibil în aproximativ două luni. El este convins că votul va fi favorabil, pentru că are semnale de la suficienți parlamentari care vor susține demersul.

Inițiatorii actului normativ citează și rezultatele unui studiu efectuat, cu ceva vreme în urmă, de Colegiul Medicilor din Municipiul București, care indică faptul că 55% din medicii bucureșteni suferă de burnout personal, 52% de burnout profesional, 36% de burnout legat de interacțiunea cu pacientul, iar 24% suferă de toate cele trei tipuri.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.