Proiect MS: Ghiduri pentru siguranța pacientului din ATI

Ministerul Sănătății a publicat, în transparență decizională, un proiect de ordin pentru aprobarea Ghidurilor privind siguranța pacientului în anestezie-terapie intensivă (ATI). Ghidurile au fost elaborate de Comisia de ATI a Ministerului Sănătății și de Societatea Română de Anestezie-Terapie Intensivă.

Interesant este că, spre deosebire de alte documente de acest fel, al căror caracter este orientativ, aceste documente vor avea caracter obligatoriu pentru toate secțiile și compartimentele de ATI din cadrul unităților sanitare, odată ce vor fi publicate în Monitorul Oficial. Direcțiile implicate din cadrul MS, direcțiile de sănătate publică și conducerea unităților sanitare trebuie să ducă la îndeplinire prevederile prezentului act normativ.

 

Liste de verificare

 

Documentul cuprinde o listă de verificare a echipamentului de anestezie, care trebuie completată la începutul fiecărei sesiuni de lucru. Tot în actul normativ este inclusă și lista Organizației Mondiale a Sănătății pentru verificarea siguranței intervenției chirurgicale.

Mai sunt incluse o listă cu culorile standard de fundal pentru etichetarea seringilor cu medicamente, precum și liste de verificare pentru situații de urgență în anestezie. Acestea sunt pregătite pentru principalele situații urgente cu care se poate confrunta medicul în ATI: ischemia miocardică intraoperatorie, reacția anafilactică, hemoliza posttransfuzională, embolia gazoasă, laringospasmul, hipertermia malignă, suportul vital al nou-născutului, bronhospasmul sever, toxicitatea anestezicelor locale, hiperkaliemia, sindromul de aspirație, sângerarea masivă, presiunea crescută în calea aeriană, diagnosticul diferențial hipocapnie/ETCO2 scăzut, diagnosticul diferențial hipercapnie/ETCO2 crescut, diagnosticul diferențial al bradicardiei, diagnosticul diferențial al tahicardiei, diagnosticul diferențial al hipotensiunii arteriale, diagnosticul diferențial al hipertensiunii, diagnosticul diferențial al desaturării.

 

Standarde internaționale și raport anual privind siguranța pacienților

 

Devin obligatorii pentru medicii ATI din România și standardele internaționale pentru practica medicală în siguranță în anestezie, cuprinse în proiectul de act normativ.

În fine, una dintre anexe este un model de raport anual privind siguranța pacienților în secția sau compartimentul ATI, interesant în contextul în care s-au înregistrat numeroase probleme legate de siguranța pacienților în secțiile de ATI, mai ales în privința infecțiilor asociate îngrijirilor medicale și a supravegherii postoperatorii.

Documentul se află în transparență decizională până la 3 aprilie 2019. Termenul limită până la care se pot face propuneri este a zcea zi de la data introducerii pe site-ul MS.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.