Proiect pentru creșterea performanței în diagnosticul și tratamentul cancerelor la copii

Aproximativ 5.000 de copii din România sunt diagnosticați cu diferite tipuri de cancer și se află în prezent sub tratament oncologic. Iar în fiecare an apar aproximativ 500 de cazuri noi.  Cancerele pediatrice reprezintă a doua cauză de deces la copiii cu vârste între 1 și 14 ani. Cu toate acestea, în țara noastră există doar 10 medici specializați în radioterapie-pediatrică. Iar în curicula de rezidențiat nu este inclusă această specialitate.

În acest context, Institutul Oncologic Cluj-Napoca (în partenieiat cu Direcția Norvegiană de Sănătate, Institutul Oncologic Regional Iași, Spitalul pentru Copii Louis Țurcanu din Timișoara și Institutul Oncologic București) își propune să crească performanța în diagnosticul și tratamentul cancerelor la copii, prin mai multe măsuri. Proiectul face parte din programul „Provocări în sănătatea publică la nivel european”, finanțat prin Mecanismului Financiar al Spațiului Economic European (SEE) 2014-2021.  Pentru acest proiect au fost alocați aproximativ 3,7 milioane de euro.  Contractul a fost semnat în 24 iulie 2019, iar termenul de implemementare este de 24 de luni.

 

Ce prevede proiectul

 

Există trei mari puncte  prevăzute în proiect

 • Dezvoltarea unei abordări unitare la nivel național privind tratatarea cancerului la copii, utilizând raidoterapia pe durată implementării proiectului
 • Îmbunătățirea accesului la tratamenente moderne de oncologie pediatrică la nivel național, utilizând echipamente de înaltă performanță, cumpărate și instalate în timpul implementării proiectului
 • Dezvoltarea capacității personalului medical din România pentru tratarea copiilor bolnavi de cancer

 

Care sunt pașii pentru a se ajunge la abordarea unitară la nivel național

 

Potrivit managerului de proiect – medicul Vlad Schițcu, de la Institutul Oncologic Cluj Napoca -, acest punct prevede elaborarea și punerea în aplicare a unor ghiduri privind diagnosticul și tratamentul în oncologia pediatrică, conform standardelor europene.

Inițial, vor fi contractați autorii ghidurilor (26 de medici români și doi medici norvegieni). Va urma partea de documentare și informații, care va dura șapte luni. Totodată, se vor organiza cinci vizite de studiu în Norvegia, pentru schimb de informații. După toate aceste etape, vor fi elaborate recomandările unitare (ghidurile de diagnostic). Care vor urma a fi aprobate, imprimate și distribuite.

Ce aparatură este prevăzută să fie cumpărată prin proiect

 

 • Computer tomograf
 • Doi roboți de diluție (pentru preparea chimioterapeuticelor) – o noutate la nivel național
 • Computer tomograf + Soft RT (pentru radioterapie)
 • Două aparate de anestezie (pentru examinări imagistice la copii)
 • Patru ecografe portabile (Dg și monitorizare – tiroidă și părți moi)
 • Două dispozitive cu sonde gamma ( pentru tehnica Ganglion Santinelă)
 • Două ecografe cu sistem Doppler (Dg și monitorizare)
 • Trei calculatoare

 

Cum urmează să fie dezvoltată capacitatea personalulului medical de a trata copiii diagnosticați cu cancer

 

Această etapă presupune realizarea unui program de instuire pentru medici. Inițial, vor fi contractați șase formatori de personal medical ( doi de la Institutul Oncologic Cluj Napoca, doi de la Institutul Oncologic București, unul de la Institutul Oncologic Regional Iași și unul de la  Spitalul pentru Copii Louis Țurcanu din Timișoara și Institutul Oncologic București. De asemenea,  vor  oferi suport exista doi specialiști din Norvegia.

„Vom realiza un program care se desfășura pe perioada a 12 luni, câte 20 de ore pe fiecare lună. Ne propunem să instruim 84 de medici”, a spus Vlad Schițcu, managerul de proiect, la conferința de lansare a programului „Provocări în sănătatea publică la nivel european”.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.