Proiect pentru înființarea unui laborator privat de analize la „Matei Balș” pe un spațiu destinat cercetării și educației

Ministerul Sănătății a pus în transparență decizională un proiect de hotărâre de guvern prin care propune închirierea unor spații din cadrul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” pentru înființarea unui laborator privat de analize medicale.

Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” este cuprins în Lista unităților cu personalitate juridică aflate în subordinea Ministerului Sănătății. Prin HG 308/2015, s-a aprobat închirierea unor spații din cadrul Institutului, prin licitație publică. Prin prezentul proiect de act normativ se propune modificarea HG nr 308/2015, în sensul diminuării suprafeței închirierii pentru învățământ, cercetare, conferințe, simpozioane cu cota de 252,12 mp din totalul de 2.375 mp, și alocarea cotei astfel obținute pentru închirierea spațiului pentru altă destinație, respectiv pentru înființarea unui laborator privat de analize medicale.

„Închirierea spațiului pentru un laborator de analize medicale are ca scop atragerea de venituri la bugetul Institutului, (…) asigurarea permanenței investigațiilor de acest gen pentru pacienții Institutului (…), ca linie suplimentară și de back-up pentru pacienții internați ce necesită investigații de acest gen”, se arată în nota de fundamentare a proiectului. „Un astfel de laborator ar aduce beneficii evident mai mari, atât financiare (în prezent, pentru cercetare/învățământ nu sunt încheiate contracte de închiriere și nu se obțin venituri din această sursă), cât și funcționale (Institutul beneficiind de analize pentru pacienți pe care nu le poate realiza, în regim de urgență, dar și de un serviciu de back-up, în situația în care nu se pot realiza anumite tipuri de analize în cadrul Institutului, din varii motive)”.

Aceeași notă stipulează că închirierea spațiului către un investitor privat se va face prin licitație publică, iar veniturile obținute din închiriere vor fi virate în cotă de 50% la bugetul de stat și restul de 50% vor fi folosite de Institut pentru reparații și modernizări.

Proiectul a fost publicat în transparență decizională la 26 septembrie pe site-ul MS. Observațiile și propunerile pot fi trimise în termen de zece zile de la această dată.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.