Proiect pentru modificarea normelor tehnice de realizare a programelor de sănătate

Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății a introdus în transparență decizională un proiect de ordin privind modificarea și completarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică pentru anii 2017 şi 2018, aprobate prin Ord. m. s. nr. 377/2017, şi de prelungire a aplicabilităţii acestuia până la 31 martie 2019.

Modificarea a fost solicitată de Agenția Națională de Programe de Sănătate (ANPS) din cadrul MS, urmare a intrării în vigoare a OUG nr. 101/2018 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2018, consecutiv căreia bugetul programelor naționale de sănătate a fost majorat cu credite de angajament și credite bugetare de 810.178 lei.

„Având în vedere și faptul că prin proiectul de HG pentru prelungirea termenului de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 155/2017 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2017 şi 2018 se aprobă prelungirea aplicabilității acestui act normativ până la data de 31 martie 2019, pentru a asigura punerea în aplicare a hotărârii, este necesară și modificarea corespunzătoare a termenului de aplicare a Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică pentru anii 2017 şi 2018, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 377/2017, cu modificările și completările ulterioare. În această situație se va asigura baza legală pentru continuitatea activităților prevăzute în cadrul programelor naționale de sănătate publică derulate în prezent, până la data de 31 martie 2019”, se arată în referatul de aprobare.

În plus, proiectul de act normativ prevede și întărirea atribuțiilor Agenției Naționale de Transplant (ANT). Astfel, coordonarea activităţilor de transplant de organe, ţesuturi și celule de origine umană prevăzute în cadrul subprogramului se realizează, la nivel naţional, de ANT, se arată în referatul de aprobare. De asemenea, coordonarea este realizată și la nivelul unităţilor spitaliceşti acreditate să desfăşoare activităţi de prelevare şi/sau de transplant, prin coordonatorii de transplant desemnaţi în condiţiile legii.

Printre activitățile de coordonare ale ANT se numără: coordonarea prelevării organelor, ţesuturilor şi celulelor de origine umană de la donator viu sau decedat;  deplasarea internă şi/sau externă pentru organizarea acţiunilor de coordonareși prelevare, transportul echipelor operatorii şi al organelor, ţesuturilor şi celulelor de origine umană prelevate; organizarea acţiunilor de instruire și a întrunirilor de lucru ale coordonatorilor intraspitalicești de transplant și a persoanelor responsabile cu identificarea și declararea potențialilor donatori; organizarea de campanii şi evenimente pentru promovarea donării de organe, ţesuturi şi celule de origine umană şi a activităţii de transplant; activități coordonate la nivelul unităţilor spitaliceşti acreditate.

Direcţiile de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii, direcţiile de sănătate publică, furnizorii de servicii medicale, precum şi instituţiile publice nominalizate sunt cele direct responsabile să ducă la îndeplinire ordinul de ministru.

Măsurile vin după ce, ieri, a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern pentru prelungirea aplicării prevederilor HG 155/2017 privind aprobarea programelor naționale de sănătate pentru anii 2017 și 2018.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.