Proiect pentru plata taxelor și a cotizațiilor pe anul 2019 necesare interconectării cu baze de date internaționale de donatori de celule stem

Guvern

La 14 februarie, Ministerul Sănătății a pus în transparență decizională un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea plăţii cotizaţiilor şi taxelor pentru realizarea interconectării cu instituţii similare internaţionale în domeniul donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice, precum şi pentru acreditarea laboratoarelor de imunogenetică şi histocompatibilitate, în anul 2019.

 

8.326 de euro

 

Conform prevederilor HG nr. 760/2009, cu modificările şi completările ulterioare, între activitățile principale ale Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice sunt și: „identificarea donatorilor compatibili de celule stem hematopoietice în baza de date proprie şi în baze de date internaţionale; interconectarea obligatorie cu organismele similare internaționale”, se precizează în nota de fundamentare a actului normativ.

Astfel, Guvernul României ar urma să aprobe nivelul cotizaţiilor şi al taxei pentru realizarea interconectării cu instituţii similare internaţionale în domeniul donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice, precum şi pentru acreditarea laboratoarelor de imunogenetică şi histocompatibilitate, aferente anului 2019. Suma totală este de 8.326 de euro.

În această sumă sunt cuprinse: a) cotizaţia de membru al Asociaţiei Mondiale a Donatorilor de Măduvă, 4.276 de euro; b) cotizaţia de membru al Grupului European pentru Sânge şi Transplant de Măduvă, 900 de euro; c) taxa pentru acreditarea de către Federaţia Europeană de Imunogenetică a laboratoarelor de imunogenetică şi histocompatibilitate, de 1.050 euro, care se plăteşte pentru fiecare dintre cele trei laboratoare acreditate.

 

Trei laboratoare acreditate

 

Cele trei laboratoare acreditate de Federaţia Europeană de Imunogenetică sunt: Laboratorul de imunogenetică şi histocompatibilitate HLA al Institutului Clinic Fundeni; Laboratorul de imunogenetică şi histocompatibilitate HLA al Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională „Prof. Dr. C. T. Nicolau”; Laboratorul clinic de analize medicale al Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca.

Plata acestor cotizaţii şi taxe se suportă din bugetul aprobat al Ministerului Sănătăţii pentru anul 2019 de către Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, unitate aflată în subordinea ministerului, finanţată integral de la bugetul de stat, se precizează în textul actului normativ.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.