Proiect pentru realizarea unui centru de protonoterapie la București

Primăria Municipiului București a anunțat că va realiza un centru de protonoterapie în București pentru tratarea unor afecțiuni oncologice. Proiectul centrului de protonoterapie va fi realizat în parteneriat cu instituții publice din Japonia, a anunțat primarul general al municipiului București.

 

Opt echipamente de protonoterapie, cel puțin 2.400 de pacienți tratați anual

 

Viitorul centru de excelență în terapia oncologică va trata toate tipurile de afecțiuni oncologice, fiind dedicat atât copiilor cât și adulților. Centrul va putea trata minimum 2.400 de pacienți pe an, iar dotările vor include opt echipamente de protonoterapie, a declarat primarul Municipiului București.

După elaborarea studiului de fezabilitate de compania niponă Itochu Corporation (se estimează că acesta va fi finalizat în maximum zece luni), urmează aprobarea indicatorilor tehnico-economici de către Consiliul General al Municipiului București, apoi execuția efectivă a proiectului. În urma elaborării studiului de fezabilitate, se va alege și cea mai bună variantă de realizare a proiectului: proiectare cu execuție, proiectare, execuție și operare sau parteneriat public-privat.

„Conform estimărilor experților japonezi, costurile se ridică la circa 200 de milioane de euro, iar durata estimată de execuție este de doi ani de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor”, a declarat Gabriela Firea. Aceasta a mai spus că amplasamentul viitorului centru este deja stabilit: Consiliul General al Municipiului București a aprobat propunerea de a construi centrul pe un teren de 58.000 de mp situat în șoseaua Vitan Bârzești nr. 20A.

 

Avantajele terapiei cu protoni în tratamentul oncologic

 

„În România se înregistreză anual peste 60.000 cazuri noi de cancer. După noile norme acceptate internațional, aproximativ jumătate din acești pacienți ar trebui să beneficieze de radioterapie. Ce aduce protonoterapia nou în domeniul terapiilor oncologice este selectivitatea și acuratețea. Această tehnologie se bazează pe faptul că protonii eliberează maximum de energie la finalul traiectoriei stabilite de medic, ceea ce înseamnă că adâncimea de penetrare a energiei ionizante este prestabilită și are o precizie submilimetrică. Dincolo de tumoră nu mai există expunere, nu mai există absorbție de radiație ionizantă, astfel că țesutul sănătos este cruțat și țesuturile laterale tumorii nu mai sunt afectate”, a explicat în cadrul evenimentului directorul medical al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București, dr. Turkes Ablachim.

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.