Lansarea unui parteneriat național pentru controlul rezistenței microbiene la antibiotice a fost anunțată vineri, 9 noiembrie. Conferința de lansare a acestui proiect s-a desfășurat simultan la București și la Sibiu.
Un început fericit
„Este un proiect care poate să marcheze un început fericit al unei politici coerente în domeniul sănătății publice. Mă refer în primul rând la limitarea rezistenței la antimicrobiene și controlul infecțiilor asociate asistenței medicale”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie (SRM), cu această ocazie. Acesta a atras atenția asupra faptului că bacteriile multirezistente ar putea cauza zece milioane de decese până în 2050 și enorme pierderi economice. Aceste decese pot fi prevenite doar prin implementarea la timp a unor politici eficiente de control al rezistenței bacteriene la antibiotice.
În acest sens, proiectul-pilot lansat de Antibiotice S.A. în parteneriat cu Societatea Română de Microbiologie și UMF „Gr. T. Popa” Iași, parte dintr-o campanie mai amplă intitulată „Antibioticele Mileniului 3”, ar putea fi un important pas înainte pentru controlul rezistenței la antimicrobiene în România.
O luptă dreaptă
Împreună, organizațiile implicate se angajează să facă eforturi pentru monitorizarea corectă a infecțiilor într-un grup de spitale din județul Iași, dezvoltarea bunelor practici în diagnosticul microbiologic al tulpinilor multirezistente și stewardship la antibiotice (prescrierea și utilizarea judicioasă a antibioticelor). Aceste măsuri ar putea fi implementate ulterior și în alte zone din România sau chiar la nivel național, arată Alexandru Rafila.
„Sperăm ca acest proiect să reprezinte o cale prin care toți actorii implicați să colaboreze. Sper să reușim să găsim soluții imediate, pentru a reduce riscul potențial uriaș pe care rezistența la antibiotice îl reprezintă”, a declarat prof. dr. Doina Azoicăi, de la UMF „Gr. T. Popa” Iași. „Trebuie să găsim o cale ca această luptă să fie dreaptă, iar noi să fim câștigători”, a adăugat Doina Azoicăi, încheind într-o notă optimistă.
Probleme majore și acțiuni concrete
A XI-a Conferință Națională de Microbiologie și Epidemiologie se desfășoară în perioada 8–10 noiembrie 2018 la Sibiu. Tema principală a evenimentului o constituie prioritățile Președinției României la Consiliul Uniunii Europene: problematica rezistenței la antimicrobiene și vaccinarea. Ambele reprezintă probleme majore la nivel național, regional și global și de aceea fac obiectul dezbaterii profesionale și al deciziilor de natură administrativă și politică din ultimii zece ani, atât în România, cât și la nivelul UE. Managementul conferinței este asigurat de Sănătatea Press Group.
Dezbaterea „Antibioticele Mileniului 3” a avut loc astăzi, 9 noiembrie, la Muzeul Național Cotroceni din București. La eveniment au participat profesioniști internaționali și naționali în domeniu și factori de decizie din România. Dezideratul organizatorilor este inițierea de acțiuni concrete în domeniul bunelor practici în utilizarea antibioticelor, astfel încât acestea să rămână o resursă valoroasă și importantă pentru asigurarea unui viitor sănătos.