Proiect privind notificarea alimentelor destinate unor scopuri medicale speciale

Ministerul Sănătății

Un proiect de ordin pentru aprobarea procedurii privind notificarea alimentelor destinate unor scopuri medicale speciale a fost pus de Ministerul Sănătății în transparență decizională.

Direcția generală de asistență medicală și sănătate publică din cadrul MS a inițiat procedura de notificare a alimentelor destinate unor scopuri medicale speciale. Prezenta procedură se aplică de către personalul special desemnat din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, se precizează în proiectul de act normativ.

 

Nevoi nutriționale speciale

 

Procedura stabilește modul de desfășurare a notificării alimentelor al căror scop este alimentația pacienților cu afecțiuni patologice, suferinzi de o dereglare sau o boală specifică sau de malnutriție din cauza unor afecțiuni ce face imposibilă sau foarte dificilă satisfacerea nevoilor nutriționale prin consumul altor produse alimentare.

Prin intermediul aceleiași proceduri se monitorizează calitatea alimentelor destinate unor scopuri medicale speciale, care sunt comercializate în România, în vederea asigurării unor produse sigure pentru consumatori.

 

Notificarea se face de către producător sau importator

 

Procedura precizează procesul de notificare al alimentelor destinate unor scopuri medicale speciale, în baza documentelor depuse de societățile care produc, importă, comercializează asemenea produse, pentru aplicarea corectă a legislației din domeniu privind acest tip de alimente.

Operatorul economic care vrea să introducă pe piață alimente destinate unor scopuri medicale speciale trebuie să transmită online către Institutul Național de Sănătate Publică, următoarele documente:

a) modelul de etichetă utilizat pentru produsul respectiv pentru comercializarea în România și eticheta originală dacă produsul provine din alt stat;

b) declarație pe propria răspundere cu privire la faptul ca produsul fabricat și comercializat respectă reglementările legale în vigoare;

c) declarație pe propria răspundere cu privire la realitatea datelor și informațiilor transmise;

d) orice alte documente solicitate de autoritatea competentă pentru a stabili conformitatea cu reglementările în vigoare.

Operatorul economic poate solicita retragerea notificării acordate unui produs în situația în care nu îl mai comercializează, se precizează în proiectul de act normativ.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.