Proiect: Unitățile medicale private vor putea furniza servicii în cadrul programele naționale de sănătate curative în condiții egale cu cele de stat

Unitățile medicale private vor putea furniza servicii medicale decontate în cadrul programele naționale de sănătate curative în condiții egale cu spitalele publice, prevede un proiect de ordonanță elaborat de Ministerul Sănătății.

”Prin proiectul de act normativ se propune ca serviciile medicale din cadrul programelor naționale de sănătate curative, care se suportă din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate să se deruleze în mod unitar atât prin furnizori publici, cât și prin furnizori privați, în mod similar cu reglementarea privind furnizorii privaţi de medicamente şi dispozitive medicale. Astfel, se asigură accesul imediat al pacienților la tratament in cadrul programelor naționale de sănătate curative și, funcție de opțiunea acestora, prin furnizorii care sunt autorizați și evaluați și care au încheiat contracte de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate”, se arată în nota de fundamentare publicată de Ministerul Sănătății în transparență decizională.

În prezent, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, implementarea programelor naţionale de sănătate se realizează prin unităţi de specialitate, respectiv instituţii publice, furnizori publici de servicii medicale, precum și furnizori privaţi de servicii medicale pentru serviciile medicale care excedează capacităţii furnizorilor publici de servicii medicale, selectate în baza criteriilor aprobate în normele tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate.

Astfel, art. 52 alin. (2), lit. c) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 652 din 28 august 2015, cu modificările şi completările ulterioare se modifică și va avea următorul cuprins: ”c) furnizori privaţi de servicii medicale;”, se arată în proiect.

 

Costurile pentru pacienții ajunși în stare critică la spitale private, acoperite integral de stat

 

În cazul pacienților care ajung în stare critică la spitale private, costul îngrijirii acestora va fi suportat în totalitate de stat, potrivit proiec tului de ordonanță. ”Fondurile pentru îngrijirea cazurilor critice ale căror costuri nu pot fi acoperite din sumele obţinute pe baza contractelor cu casele de asigurări de sănătate vor fi asigurate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii”, se arată în document.

În prezent, costurile sunt acoperite din contractele cu casele de asigurări, însă nu întotdeauna este vorba de o acoperire în totalitate. Legea prevede că spitalele private sunt obligate să ofere asistență oricărui pacient care este în stare critică sau cu suspiciune de afecțiune gravă, indiferent dacă acesta poate achita contravaloarea serviciului sau dacă este sau nu asigurat.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.