Proiecte câștigătoare pentru digitalizarea sănătății în România

În perioada 3–4 noiembrie, a avut loc la București a doua ediție a hackatonului Hacking Health – un maraton și în același timp o competiție de soluţii IT&C create pentru a răspunde nevoii de digitalizare a sistemului de sănătate din România. Peste 80 de tineri din toată ţara au lucrat pentru crearea şi dezvoltarea de platforme digitale și educative care să faciliteze un acces îmbunătățit la servicii medicale, tratamente și soluţii inovatoare în domeniul sănătăţii.

La finalul celor două zile, un juriu alcătuit din profesioniști ai sistemului de sănătate a selectat trei proiecte câștigătoare.

 

Managementul urgențelor și inteligență artificială

 

Una dintre echipele câștigătoare la Hacking Health 2.0 a dezvoltat o soluţie pentru optimizarea activităţii unităţilor de primire urgenţe (UPU) prin posibilitatea alcătuirii echipei medicale anterior sosirii pacienţilor la spitale, prin serviciul de ambulanţă, în funcţie de codul de urgenţă şi de informaţiile transmise de medicul de pe Salvare. Același proiect îşi propune să contribuie şi la protejarea sănătăţii personalului medical din UPU, prin posibilitatea de a folosi dispozitive de măsurare a gradului de stres şi de oboseală acumulate pe parcursul unei zile de lucru.

Un alt proiect câștigător a propus o soluţie complexă pentru eficientizarea timpului de răspuns şi de intervenţie al echipajelor de ambulanţă. Aceasta cuprinde mai multe componente: un sistem de comunicare al ambulanţelor cu celelalte autovehicule participante la trafic, care se va suprapune prin semnale de unde radio peste frecvenţa radio a postului ascultat de şoferi atunci când ambulanţele se deplasează spre locul de intervenţie; o aplicaţie pentru sincronizarea semafoarelor în vederea optimizării traficului pentru ambulanţele aflate în intervenţii; CiviC med – o platformă în care medicii se pot înscrie ca voluntari pentru acordarea primului ajutor în funcţie de proximitatea acestora faţă de caz și un portal de informare şi educaţie civică cu privire la comportamentul adecvat în cazul urgenţelor medicale.

Al treilea proiect câștigător la Hacking Health 2.0 îşi propune să asiste radiologii în interpretarea imaginilor de tomografie computerizată (CT) pentru a crește acuratețea procesului de diagnostic. În acest sens, echipă câștigătoare a dezvoltat o aplicaţie online care constă într-un sistem de analiză automată a imaginilor având la bază inteligenţa artificială şi tehnologia „deep learning”. Această aplicație poate fi integrată cu sistemele PACS (Picture Archiving Communication Systems) care fac parte din componenta informatică a sistemelor medicale.

 

Soluții practice selectate de profesioniști

 

Juriul competiţiei a fost alcătuit din: conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier de stat în cadrul departamentului de sănătate publică al Administraţiei Prezidenţiale; Răzvan Vulcănescu, preşedintele interimar al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate; Dan Călugăreanu, președinte TechAngels România; Daniel Rosner, program manager la Innovation Labs; dr. Anca Bundoi, din partea Johnson & Johnson România.

Membrii juriului au evaluat proiectele înscrise în competiție pe baza unor criterii care au inclus: fezabilitatea, inovația, impactul potențial al proiectului asupra sănătății populației și demonstrarea competențelor tehnice ale soluției. Fiecare din cele trei echipe câștigătoare a primit câte un premiu în valoare de 5.000 de dolari, precum și consiliere și mentorat pentru dezvoltarea și implementarea proiectelor.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.