În ședința de Guvern de astăzi, 13 septembrie, membrii Executivului se vor pronunța asupra a două acte care interesează sistemul românesc de sănătate. Primul document se referă la aprobarea Notei de fundamentare referitoare la necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor pentru îmbunătățirea capacității de intervenție la urgențele medicale în România. Al doilea proiect ar urma să stabilească numărul de posturi ale Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, precum și înființarea, organizarea și funcționarea oficiilor teritoriale ale acesteia.
Capacitatea de intervenție la urgențe
Prin proiectul de hotărâre vizând îmbunătățirea capacității de intervenție la urgențele medicale din România, Guvernul ar urma să aprobe Nota de fundamentare referitoare la necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor pentru îmbunătățirea capacității de intervenție la urgențele medicale în România. Cheltuielile ar urmă să se realizeze în cadrul proiectelor regionale (Sud-Est, Sud, Sud-Vest, Vest, Nord-Vest, Nord-Est și Centru) de îmbunătățire a capacității de intervenție la urgențele medicale.
Finanțarea proiectelor se realizează din fonduri externe nerambursabile și de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Afacerilor Interne, pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, conform programelor de investiții publice. Secretarul de stat șef al Departamentului pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne (post ocupat de Raed Arafat) este responsabil de modul de implementare al proiectelor.
Oficii teritoriale pentru ANMCS
Proiectul de Hotărâre care vizează Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) stabilește numărul maxim de posturi la 122 și înființează opt oficii teritoriale (câte unul pentru fiecare regiune). Scopul declarat este creșterea eficacității și eficienței procesului de asigurare și îmbunătățire a calității serviciilor de sănătate și a siguranței pacientului.
Oficiile teritoriale ale ANMCS ar urma, în principal, să asigure și să coordoneze, potrivit competenței teritoriale, activitatea de evaluare în vederea acreditării a unităților care furnizează servicii de sănătate care pot fi finanțate din fonduri publice. Fiecare oficiu teritorial va avea prevăzute un maximum de 16 posturi (128 în total), care nu se suprapun cu cele 122 ale autorității centrale. Finanțarea oficiilor teritoriale se va face prin alocarea de către ANMCS, atât din venituri proprii, cât și din subvenții de la bugetul de stat, a fondurilor necesare desfășurării activităților curente ale acestora, pe baza bugetului de venituri și cheltuieli aprobat conform legii.