Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) a premiat o serie de proiecte din sănătate realizate în 2017. Premiile COPAC au ajuns anul acesta la a treia ediție. Asociații de pacienți, ONG-uri, medici, asistenți și companii s-au înscris în competiția care își propune să îi încurajeze pe cei care susțin prin eforturile lor sistemul de sănătate.
Premiul publicului, care a întrunit cel mai mare număr de voturi (372), a fost acordat Asociației „Sprijin independent pentru Spitalul Zalău”, în parteneriat cu Spitalul Județean de Urgență Zalău, pentru serviciul „Reprezentantul pacientului”, la categoria „Proiectul unei asociații de pacienți cu cel mai mare impact”. Scorul a fost însă foarte strâns. La o diferență foarte mică, de doar două voturi, s-a clasat proiectul „Mănânci sănătos, zâmbești frumos și ai poftă de viață”, al Asociației Zâmbet de Copil Galați. Premiul juriului la aceeași caterogie a fost acordat pentru proiectul „Pui de om în terapie”, Asociația Unu și Unu.
La categoria „Liderul ONG”, premiul juriului a fost obținut de Alina Țiplea și Daniela Staicu de la Asociația Merci Charity Boutique. Premiul publicului a fost acordat lui Ionuț Drăgan de la Asociația Sports & Diabetes.
La secțiunea “Medicul implicat” premiul juriului i-a fost acordat lui Theodor Cebotaru, șeful secției de chirurgie cardiacă la Cardiac Center din cadrul Spitalului Monza, în timp ce publicul l-a votat pe dr. Dacian Juca, medic specialist în medicină de urgență la UPU-SMURD din cadrul Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea.
„Asistentul medical implicat” a fost Iustina Grecu, de la Spitalul „Victor Babeș” București, secția „Casa Doru”, unde sunt tratați aproximativ 40 de copii și adolescenți cu HIV. Același premiu, din partea publicului, a ajuns la Nicoleta Mitrea, implicată în educația profesioniștilor în îngrijiri paliative, coordonatoarea programului național de specializare a asistenților medicali din serviciile de îngrijire paliativă.
Premiul „Cel mai bun comunicator medic în relația cu pacienții” a fost câștigat de Vasi Rădulescu, iar premiul publicului i-a revenit Mihaelei Vlăiculescu.
La secția „Jurnalism de sănătate” au câștigat Luminița Purdea Cotuțiu (TVR Cluj) și Claudia Spridon (Adevărul). Publicul a acordat premiul Danielei Ștefănescu de la VTV.
Cea mai bună campanie de sănătate premiată de juriu a fost „Mame pentru viață”, realizată de World Vision România. „Terapie prin artă”, organizată de Asociația Create, Act, Enjoy Cluj-Napoca, a câștigat premiul publicului la aceeași secțiune.
Premiul la categoria „Inovația în sprijinul pacienților” a revenit proiectului „Dezvoltarea și pilotarea unui curriculum integrat de îngrijiri paliative pentru rezidențiatul în oncologie medicală ONCOPALL” – Hospice Casa Speranței, în timp ce Asociația Sprijin pentru Diabet a primit premiul publicului pentru proiectul „Centru de telemedicină în diabetul pediatric”.