Proiectul de Lege privind prevenţia şi depistarea precoce a diabetului, respins de Guvern

Guvernul a respins Proiectul de Lege privind prevenţia şi depistarea precoce a diabetului, care prevedea, printre altele, înfiinţarea unui Registru Naţional de diabet şi prediabet cu funcţii multiple legate în special de evidenţă, informare şi analiză.

„Guvernul nu susţine adoptarea acestei iniţiative legislative”, se precizează în punctul de vedere al Executivului, înaintat Parlamentului.

Printre motivele respingerii, enumerate de reprezentanţii Guvernului, se numără faptul că “reglementarea unui program naţional de prevenţie a diabetului prin lege nu se armonizează cu reglementările legale în vigoare la data prezentei”.

“Programele Naţionale de Sănătate sunt reglementate prin hotărâre de Guverm iar normele metodologice se aplică prin ordin al ministrului Sănătăţii şi preşedintelui CNAS, făcând parte din prerogativele Guvernului. Prin urmare, reglementarea unui program naţional de prevenţie a diabetului prin lege nu se armonizează cu reglementările legale în vigoare la data prezentei”, se arată în punctul de vedere al Guvernului, transmis Parlamentului.

Guvern: Domeniul este reglementat, iar asiguraţii beneficiază de servicii privind depistarea diabetului

De asemenea, reprezentanţii Executivului susţin că domeniul este reglementat, iar asiguraţii beneficiază deja de servicii privind depistarea diabetului, la orice grupă de vârstă, inclusiv în ceea ce priveşte gravidele.

“ În ceea ce priveşte reglementările proiectului de lege privind depistarea diabetului, prevenţia şi profilaxia, supravegherea , precizăm că asiguraţii au dreptul la pachet de servicii de bază, drepturi care se stabilesc pe baza contractului-cadru multianual care se elaborează de CNAS în urma negocierii cu Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Stomatologi din România, Colegiul Farmaciştilor, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, Ordinul Biochimiştilor, Bioogilor şi Chimiştilor, precum şi în urma consultaţiilor cu organizaţiile patronale, sindicale şi profesionale reprezentative din domeniul medical. Proiectul se avizează de către Ministerul Sănătăţii şi se aprobă prin hotărâre de Guvern. Domeniul este reglementat, iar asiguraţii beneficiază deja de servicii privind depistarea diabetului, la orice grupă de vârstă, inclusiv în ceea ce priveşte gravidele”.

Guvern: Prevederile iniţiativei privind finanţarea Programului contravin reglementărilor în vigoare

Un alt motiv al respingerii este acela că “prevederile iniţiativei legislative privind finanţarea Programului nu sunt coerente şi contravin reglementărilor în vigoare”.

În ceea ce priveşte Registrul Naţional de Diabet, Guvernul precizează că “acesta este reglementat prin „Ordinul ministrului sănătăţii nr.1014/2011 privind înfiinţarea şi funcţionarea Registrului naţional de diabet zaharat, în temeiul art.45 din Legea nr.95/2006 şi în temeiul hotărârii e Guvern privind Programele Naţionale de Sănătate”. În aceste condiţii, reglementarea Registrului Naţional de Diabet este redundantă şi la un nivel legislativ inadecvat”.

Proiect iniţiat de 92 de parlamentari

Respingerea din partea Guvernului vine după ce, la sfârşitul lunii aprilie, senatorii au votat telefonic pentru acest act normativ, fiind exprimate 130 de voturi „pentru”.

Iniţiat de 92 de parlamentari PSD, PNL, UDMR şi independenţi, proiectul prevedea consacrarea unor drepturi, condiţii adecvate pentru menţinerea unui stil de viaţă sănătos, screening pentru depistarea precoce a diabetului, medicaţie şi suport adecvat, programe de depistare precoce a diabetului sau pentru întârzierea instalării lui.

Propunerea legislativă stipula obligativitatea elaborării şi aprobării unei politici de prevenţie la nivel naţional de către autorităţile responsabile, stabileşte atribuţii clare pentru autorităţile administraţiei publice centrale, asigură cadrul legal autorităţilor publice locale pentru a interveni şi asuma responsabilităţi în ceea ce priveşte educaţia populaţiei şi încurajarea acesteia pentru adoptarea şi menţinerea unui stil de viaţă sănătos.

„Prevalenţa diabetului în România este de 11,6% din populaţie ceea ce înseamnă că unul din zece români suferă de diabet, în timp ce prediabetul are o prevalenţă de 3 din 10. Din cauza incidenţei din ce în ce mai ridicate a complicaţiilor bolii, diabetul priveşte nu doar persoana cu diabet, ci fiecare familie în parte, medicii diabetologi, celelalte specializări implicate în managementul diabetului, autorităţi şi societate. (…) Adoptarea unei legi care să determine schimbări profunde la nivelul populaţiei în ceea ce priveşte adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi responsabil, precum şi măsuri instituţionale prin care îndeosebi cazurile cu risc crescut la diabet să fie depistate pentru o fază incipientă este nu numai o măsură obiectiv necesară, ci şi un act de responsabilitate socială şi politică”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.