Guvernul a modificat proiectul de ordonanță de urgență pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, în sensul clarificării textului actului normativ. Astfel, în urma observațiilor făcute de Ministerul Justiției (instituție care avizează proiectele legislative), devine mai clar faptul că este vorba de o contribuție personală a asiguratului pentru serviciile medicale oferite de furnizori privați.
Noul text al proiectului adaugă un alineat nou după alin. (2) al articolului 230 din Legea nr. 95/2006. Alin. (21) prevede că „Furnizorii privați de servicii medicale care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate pentru servicii aferente spitalizării continue, ambulatoriului clinic de specialitate și ambulatoriului paraclinic, potrivit legii, pot încasa direct de la asigurat o contribuție personală pentru serviciile contractate, cu acordul informat prealabil în scris, al asiguratului în acest sens”.
Noul proiect nu lămurește însă urgența cu care ar trebui schimbată legea. În nota de fundamentare se vorbește despre faptul că „neadoptarea de măsuri imediate, prin ordonanță de urgență, ar conduce la reale dificultăți în ceea ce privește o funcționare optimă a întregii activități medicale, cu consecințe serioase în ceea ce privește utilizarea eficientă a fondurilor publice și furnizarea unei asistențe medicale de calitate pacienților”, dar nu este explicat care ar fi „consecințele serioase” ale parcurgerii procesului legislativ prin Parlament.
Cel mai probabil, odată cu noul Contract-cadru, care ar trebui să intre în vigoare la 1 iulie 2019, casele de asigurări de sănătate vor contracta servicii și de la furnizorii privați, pentru care însă asiguratul va trebui să contribuie din buzunar, deoarece nu vor fi acoperite integral din banii plătiți de asigurări. Practic, e vorba de o recunoaștere a faptului că banii plătiți de casele de asigurări nu acoperă valoarea serviciilor oferite asiguraților (la furnizorii privați).