Proiectul pilot „Zâmbet și Educație”, care a presupus evaluarea stării de sănătate orală pentru școlarii între 6 și 14 ani, a ajuns la final

Proiectul pilot „Zâmbet și Educație” a ajuns la final.  Desfășurat în perioada februarie 2022 – februarie 2023, proiectul a presupus evaluarea stării de sănătate orală pentru populația școlară cu vârsta cuprinsă între 6 și 14 ani, fiind completate 3.840 fișe de evaluare, în 246 școli, din 34 de județe și Municipiul București.

„Este vorba despre trei elemente ale unei activități de aproape un an de zile. Este vorba despre finalizarea proiectului „Zâmbet și Educație”, un proiect pilot bazat pe monitorizarea riscului de carie la copiii între 6 și 14 ani. Acest proiect pilot a generat la rândul lui alte nevoi. (…) Mulțumesc Ligii Studenților în Medicină Dentară din București pentru că ei au răspuns prezent, tot voluntar, la punerea în aplicare a primului rezultat al acestui proiect, și anume o campanie digitală pentru zona de preșcolari. Un al treilea element important este parafarea unui protocol între Ministerul Sănătății și Ministerului Educației”, a declarat prof. univ. dr. Silviu Pițuru, prorector cu probleme studențești la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București.

Joi, a avut loc evenimentul de încheiere a proiectului pilot „Zâmbet și Educație”.

„Acțiunea de astăzi este importantă prin prisma evenimentelor marcante pentru întreaga comunitate academică – Ziua Mondială a Sănătății Orale, care este serbată anual în data de 20 martie, dar și semnarea unui protocol de colaborare între Ministerul Sănătății și Ministerul Educației în scopul promovării elementelor educaționale de sănătate orală în școli. Proiectul Pilot „Zâmbet și Educație”, lansat acum un an, reprezintă efortul colectiv de echipă, dedicare și angajament pentru a îmbunătăți calitatea sănătății orale și viața copiilor prin intermediul educației și a sănătății”, potrivit unui comunicat de presă.

La eveniment au participat reprezentanți ai tuturor instituțiilor implicate în implementarea acestui proiect-pilot:

  • Prof. univ. dr. Viorel Jinga, rector al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București
  • Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății
  • Prof. Sorin Ion, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Educației
  • Prof. univ. dr. Ecaterina Ionescu, Prorector și Președinte al Colegiului Medicilor Stomatologi din România
  • Prof. univ. dr. Silviu-Mirel Pițuru, Prorector și Președinte al Colegiului Medicilor Stomatologi din București
  • Șl. dr. Simona Pârvu, Director General al Institutului Național de Sănătate Publică
  • Oana Sivache, director general adjunct în cadrul Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București
  • Prof. Vlad Drinceanu, Inspector Școlar General al Inspectoratului Școlar al Municipiului București

Proiectul a fost implementat în cadrul mai larg al „Programului Național de Evaluare și Promovare a Sănătății și Educației pentru Sănătate” – „Supravegherea și Monitorizarea Stării de Sănătate Orală în Școli”,  care are ca obiective specifice determinarea prevalenței și a indicatorilor epidemiologici pentru caria dentară, determinarea gradului de igienă orală, al performării acesteia și al factorilor care conduc către realizarea sa și a stării de sănătate orală, la nivelul școlarilor din ciclul primar și gimnazial, cu vârsta cuprinsa între 6 și 14 ani, în vederea formulării și promovării de politici de sănătate publică pentru prevenirea bolilor care afectează sănătatea orală.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.