Promisiuni la ușa Ministerului Muncii: Marius Budai „a coborât” printre sindicaliștii TESA

Ministrul Muncii, Marius Budai, a transmis, vineri, că „a coborât, din nou, în stradă” unde discutat cu reprezentanţii Uniunii TESA din Sănătate, care pichetau instituția, solicitând eliminarea discriminărilor salariale:

”Am fost şi voi fi mereu deschis la discuţii cu sindicatele, în vederea găsirii unor căi rezonabile pentru soluţionarea revendicărilor acestora! Astăzi am coborât, din nou, în stradă, în faţa Ministerului Muncii, pentru a discuta cu membrii Uniunii Naţionale a Sindicatelor TESA din Sănătate, afiliată la Confederaţia Sindicală Naţională Meridian”, a postat Marius Budăi, într-o postare facebook.

Solicitările TESA

Uniunea Națională a Sindicatelor TESA din Sănătate, organizație sindicală reprezentativă pe grup de unități la nivel național, afiliată la Confederația Sindicală Națională Meridian, a pichetat Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, vineri, 16 iunie, între orele 11.30 – 13.30.
Potrivit organizatorilor, demonstrația este menită să atragă atenția ministrului Muncii și guvernanților că o nouă discriminare a unor categorii de salariați din sistemul sanitar, în noua lege a salarizării, este de neacceptat pentru sindicaliștii amintiți care așteaptă publicarea proiectului de lege a salarizării pe data de 15 iulie, așa cum a fost anunțat; „în funcție de cum va arăta acesta, ne vom radicaliza sau nu acțiunile de protest, care ar putea culmina cu greva generală” – avertizează TESA:
„Revendicările Uniunii Sindicatelor TESA din Sănătate :
1. Eliminarea discriminării în cadrul noii legi a salarizării din sănătate pentru personalul TESA si pentru toate categoriile de salariați care au suferit ca urmare a aplicării Legii 153/2017;
2. Personalul nemedical din spitale să fie cuprins în Anexa- Sănătate, în noua lege a salarizării și să nu mai fie separat de partea medico-sanitară. Echipa din spitale să fie ÎMPREUNĂ, medical și nemedical;
3. Să nu scadă niciun venit aflat în plată, în momentul intrării în vigoare a noii legi a salarizării;
4. Deblocarea posturilor în sistemul sanitar;
5. Sporurile în sănătate să fie raportate la salariile aflate în plată;
6. Acordarea voucherelor de vacanță tuturor salariaților din sănătate prin plata acestora de la bugetul de stat;
7. Revenirea la indemnizația de hrană neimpozitată prin acordarea de carduri sau tichete de masă, actualizată la 40 de lei/zi;
8. Acordarea sporului pentru condiții deosebit de periculoase pentru toți angajații unităților sanitare de mono specialitate în care activitatea se desfășoară în condiții de pericol – Pneumoftiziologi (TBC), Psihiatrie și Boli Infecțioase” și introducerea drepturilor de acordare a sporurilor pentru tot personalul (medical și nemedical) care lucrează în spitalele de acest tip și în Regulamentul Sporurilor;
9. Clarificarea situației structurilor de Managementul Calității (SMC), eventual introducerea în categoria de personal auxiliar – sanitar, având în vedere că au angajați și medici, conform Ordinului 1312/2020.
Uniunea TESA așteaptă publicarea proiectului de lege a salarizării pe data de 15 iulie 2023, așa cum a fost anunțat, în funcție de cum va arăta acesta, ne vom radicaliza sau nu acțiunile de protest, care ar putea culmina cu greva generală.
Contextul și motivele care stau la baza acestei acțiuni de protest:
Demonstrația este menită să atragă atenția ministrului muncii și guvernanților că o nouă discriminare a unor categorii de salariați din sistemul sanitar, în noua lege a salarizării, este de neacceptat pentru UNIUNEA SINDICATELOR TESA DIN SĂNĂTATE!
De 6 ani, categorii importante de salariați din sistemul sanitar, au fost grav discriminate de actuala legea a salarizării nr.153/2017. Este vorba în primul rând de personalul nemedical tehnic-economic-administrativ (TESA), dar și de personalul BBC (biologi, biochimiști, chimiști), psihologi, personal auxiliar-sanitar. Au fost create astfel adevărate prăpăstii salariale între personalul medico-sanitar și celelalte categorii de salariați (situație unică in Europa), iar acest lucru a condus la un profund sentiment de nedreptate, care este deja cronicizat în rândul lucrătorilor din sănătate.
CONCEPTUL „O SINGURĀ ECHIPĀ UNITĀ”, medicală și nemedicală pregătită și motivată în slujba pacientului, a fost pur și simplu distrus de o politică separatistă, discriminatorie și iresponsabilă. Personalul cu studii superioare (economiști, juriști, ingineri, din sectoarele TESA, a fost profund nedreptățit, în ciuda funcțiilor de răspundere pe care le îndeplinesc. Personalul cu studii medii, tehnicieni, meseriași și muncitori primesc salarii profund demotivante, în timp ce de munca lor depinde funcționarea tehnică în siguranță a spitalelor!
Situația de DISCRIMINARE a trenat indiferent de miniștrii ajunși rând pe rând la putere și nimeni nu a fost în stare să schimbe ceva până acum, în ciuda nenumăratelor proteste sindicale, timp de 6 ani. Singurele mici compensații au fost legate de lupta sindicatelor TESA în justiție unde numeroase procese au fost câștigate referitor la trecerea salarizării de pe Anexa 8 pe Anexa 7 (mai favorabilă dar insuficientă pentru personalul TESA).
Noua lege a salarizării dă șansa ca în sfârșit aceastā situație gravă să fie remediată, iar discriminarea să fie eliminată și indiferent de noile anexe, fiecare categorie de salariați din sectorul sanitar să-și găsească locul într-o grilă salarială echilibrată, corect concepută, în funcție de studii, experiență și importanța muncii. Nimeni nu trebuie să se mai simtă umilit în sistemul sanitar.
Ajunge !
Cerem să se facă dreptate! Nu este vorba numai de discriminare salarială!
Ca și în cazul profesorilor, este vorba de demnitate și de nevoia urgentă de a se elimina sentimentul de umilință a salariaților din sănătate care au fost discriminați si ignorați până acum!” – transmite președintele Biroului Executiv al uniunii, Valentin Liviu Chifor. 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.