Protest în curtea Policlinicii Apaca din Capitală. Medicii reclamă subfinanţarea ambulatoriului de specialitate

Câteva zeci de medici au protestat, marți, în curtea Policlinicii Apaca, reclamând subfinanțarea ambulatoriului de specialitate. Medicii atrag atenţia că, dacă punctul decontat pentru consultaţiile acordate în ambulatoriul de specialitate nu va fi majorat, nu vor semna contractele cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) la 1 iulie, iar principalii afectaţi vor fi pacienţii. „Pentru pacienţi, ar fi dezastru. Vor fi consultaţiile cu plată, ceea ce nu-i va avantaja”, avertizează medicii.

„Subfinanţarea segmentului Ambulatoriu de Specialitate este principalul motiv pentru care protestăm acum. În acest moment, Ambulatoriul de Specialitate are alocat 4,5 % din bugetul CNAS. Ne dorim alocarea unui buget dublu, de 9 % pentru segmentul ambulatoriu de specialitate şi dialog clar despre limite. Aşa nu se mai poate!”, au atras atenția medicii.

Medicii din policlinici solicită ca valoarea punctului de servicii în cazul lor să fie egală cu valoarea punctului de servicii pe care Casa de Asigurări de Sănătate o acordă medicilor de familie.

„Ne nemulţumeşte faptul că noi nu am fost luaţi în seamă de patru ani de zile. Au crescut preţurile, a crescut fiscalitatea, s-a majorat punctul la medicina de familie, noi am rămas în urmă. Nu mai putem face faţă cu cheltuielile şi cu tot ce înseamnă întreţinerea cabinetului şi a personalului care lucrează în cabinete. Dacă nu se va reglementa acest lucru, probabil că vom fi nevoiţi să închidem cabinetele de la 1 iulie. Probabil că vom avea o solidaritate suficientă, astfel încât să nu semnăm contractele cu Casa de la 1 iulie. Cu siguranță, această situație se va reflecta și asupra noastră, și asupra pacienților. Probabil că vor fi consultații numai cu plată”, a declarat dr. Isabela Postolache, medic primar ORL.

foto: dr. Isabela Postolache, medic primar ORL

Medic: Cât de curând, medicina ambulatorie de specialitate, cea socială, va dispărea

„Bugetul ambulatoriului de specialitate este mult mai mic, este la jumătate față de necesități. În această situație, cabinetele vor fi obligate să se închidă foarte curând, ele nu mai pot susține cheltuielile, având încasări la jumătate din cheltuieli. Un medic tânăr nu este deloc atras să înceapă să lucreze cu practică independentă în ambulatoriul de specialitate, prin urmare deficitul care se așa este foarte mare, de 45%, se va adânci. Concluzia va fi următoarea: cât de curând medicina ambulatorie de specialitate, cea socială, se va desființa.  În cazul în care nu va fi  mărit bugetul, astfel încât să putem supraviețui, de la vară se va propune coplata. Pacienții cu boli cronice nu își vor mai permite să meargă la cinci medici într-o lună să își ridice rețetele și să facă orice fel de serviciu cu bani”, a explicat dr. Liana Manolache, medic primar dermatolog.

foto: dr. Liana Manolache, medic primar dermatolog

Medicii atrag atenția că principalii afectaţi vor fi pacienţii. Nesemnarea contractului cu CNAS de la 1 iulie de către specialiștii din policlinici ar fi „un dezastru” pentru bolnavii care nu îşi permit consultaţii în reţeaua privată de medicină, avertizează medicii.

„Pentru pacienţi, ar fi dezastru. Vor fi consultaţiile cu plată, ceea ce nu-i va avantaja. Eu sunt medic primar medicină internă, iar pacienţii mei cronici nu o să-şi permită coplata sau plăţi în reţelele mari private. Deci, nesemnarea contractului cu Casa înseamnă pentru pacienţi un mare dezastru. Pacientul este în centrul actului medical, el va avea cel mai mult de suferit. Noi nu vom semna contractul pe actuala valoare de punct, patru lei cincizeci. Cu o satisfacție profesională nu supraviețuim. Vor fi sufocate camerele de gardă, spitalul va fi cel care va înghiți tot ceea ce noi consultăm”, a precizat dr. Simona Barbu, medic primar medicină internă.

foto: dr. Simona Barbu, medic primar medicină internă

„Mi se pare că suntem toal nerespectați. Vrem să fim respectați, pentru că am făcut medicina din pasiune, vrem să îi ajutăm pe oameni și să avem cu ce. Muncim din pasiune, dar avem nevoie să și trăim, ne vrem drepturile. Va fi extrem de greu să le cerem pacienților să plătească din buzunar”, a spus dr. Alina Rășeanu, medic primar reumatolog.

foto: dr. Alina Rășeanu, medic primar reumatolog

Medicii spun că vor continua seria protestelo și în perioada următoare.

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.