La 15 februarie, Colegiul Medicilor din România (CMR) a anunțat încheierea unui protocol de colaborare cu Ministerul Sănătății.
Semnarea acestui protocol vine pe fondul unor scandaluri apărute în ultimele zile datorate descoperirii unor medici care au practicat timp de mai mulți ani fără a avea drept de liberă practică în România.
Informații și controale
Conform protocolului, cele două părți semnatare vor comunica datele și informațiile în legătură cu dreptul de practică al medicilor, specialitățile și calificările profesionale dobândite de medici, sancțiunile aplicate, existența unor avize și autorizări, informările și atenționările primite prin Sistemul de Informare a Pieței Interne (IMI), precum și orice alte informații de natură a înlătura riscurile referitoare la siguranța pacienților, la asigurarea dreptului la sănătate ori la servicii medicale furnizate, anunță Colegiul Medicilor din România.
În plus, cele două instituții se angajează să participe la controale comune în vederea verificării respectării regulamentelor și normelor care reglementează exercitarea profesiei de medic, indiferent de forma acesteia și de unitatea sanitară în care se desfășoară (publică sau privată).
Obligațiile celor două părți
Conform protocolului, Colegiul Medicilor din România va elibera, la solicitarea Ministerului Sănătății sau a direcțiilor de sănătate publică județene, adeverințe din care să rezulte statutul profesional al medicilor, inclusiv în ceea ce privește sancțiunile aplicate acestora. De asemenea, CMR va comunica Ministerului Sănătății toate situațiile de suspendare a dreptului de liberă practică pentru medici – atât cele făcute la cererea medicului, cât și ca urmare a unor sancțiuni disciplinare aplicate ori ca urmare a unei decizii definitive a unei instanțe.
Ministerul Sănătății va comunica CMR lista nominală a medicilor care au obținut titlul de specialist, gradul de primar sau atestate de studii complementare, după fiecare examen. Va comunica lista nominală a medicilor rezidenți confirmați în urma concursului de rezidențiat. De asemenea, va comunica CMR toate înștiințările primite din partea instanțelor cu privire la deciziile definitive de aplicare a pedepsei complementare interzicerii dreptului de exercitare a profesiei de medic.
Sistemul IMI
Sistemul IMI a fost realizat de către Comisia Europeană pentru a facilita comunicarea între autorităţile competente din statele membre ale Spaţiului Economic European prin intermediul unei aplicaţii web: IMI-NET. În noiembrie 2007, România s-a aflat printre primele state care au înregistrat toate autorităţile competente în sistemul IMI pentru patru profesii: medic, farmacist, fizioterapeut și contabil.
IMI este, în principal, un instrument utilizat pentru schimbul de informații, inclusiv de date cu caracter personal, care altfel ar avea loc prin intermediul altor mijloace, inclusiv poșta, faxul sau poșta electronică, pe baza unei obligații juridice impuse autorităților și organismelor statelor membre prin acte ale Uniunii.
O autoritate competentă poate să invoce ca probă orice informație, document, constatare, declarație sau copie certificată conformă primită prin mijloace electronice prin intermediul IMI, în același mod ca în cazul informațiilor similare obținute din propria țară, în scopuri compatibile cu scopurile pentru care datele au fost inițial colectate.