Protocol încheiat între CNAS și Institutul Sportiv Român

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și Institutul Sportiv Român (ISR) au semnat un protocol de parteneriat care vizează conceperea, dezvoltarea și implementarea unor programe specializate privind incidența sportului în domeniul sănătății. Demersul vine la inițiativa CNAS care a anunțat că intenționează să treacă de la medicina omului bolnav la medicina omului sănătos și să acorde o mai mare importanță prevenirii și depistării precoce a îmbolnăvirilor.

„Unul din elementele-cheie ale prevenției îmbolnăvirilor este stilul de viață sănătos, care înseamnă nu doar evitarea exceselor alimentare sau de altă natură, ci și petrecerea de timp în aer liber, cu activități sportive. Vorbim nu de sport de performanță, ci de sport de întreținere, a cărui practicare în masă trebuie s-o redescoperim și s-o relansăm, pentru că prea mulți cetățeni din păcate sunt tributari sedentarismului și spațiilor închise”, a declarat președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu.

Președintele Institutul Sportiv Român consideră că importanța sportului pentru sănătate nu poate fi contestată și este mai bine să se pună accent pe prevenție decât pe tratarea bolii. „Sportul creşte durata de viaţă, activizează metabolismul, îmbunătăţeşte funcţia pancreasului și normalizează glicemia, menţine sănătatea inimii și a creierului, sunt doar câteva dintre beneficiile sportului pentru sănătate. Iar România are mare nevoie de sport pentru a se menține sănătoasă, în contextul în care 63% dintre români nu practică niciodată niciun tip de activitate sportivă, iar 55% din populaţia României este supraponderală”, a declarat Adrian Socaciu, președintele Institutul Sportiv Român.

Protocolul prevede și participarea CNAS ca partener instituțional la mai multe evenimente pentru promovarea sportului și a sănătății prin sport organizate de ISR, unul dintre acestea fiind Forumul Sportului Românesc.

Prin planul de acţiune globală pentru promovarea activităţii fizice, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) dorește să reducă cu 15% sedentarismul în rândul adulţilor şi al adolescenţilor, până în anul 2030.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.