Orice persoană diagnosticată cu tulburare de spectru autist (TSA) ar putea avea acces, săptămânal, la cinci ore de terapie complementară actului medical, care va fi realizată de specialiști în psihoterapie și psihopedagogie specială. Prevederea apare într-un protocol de colaborare semnat între Ministerul Sănătății (MS), Ministerul Educației Naționale, Ministerul Finanțelor Publice și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, la 2 aprilie, cu ocazia Zilei internaționale de conștientizare a autismului. Protocolul are ca scop dezvoltarea programelor care permit accesul persoanelor cu tulburări de spectru autist la sevicii integrate de sănătate, sociale și de educație. Astfel, vor fi alocate fondurile necesare pentru ca fiecare pacient să poată beneficia de terapia necesară.
În cadrul Programului național de sănătate mintală (PNSM), Ministerul Sănătății va înființa un subprogram destinat persoanelor diagnosticate cu TSA, în cadrul căruia vor fi acordate servicii integrate de sănătate: evaluare, diagnostic și servicii conexe actului medical. Totodată, pentru cadrele didactice, consilierii școlari și asistenții sociali, vor fi organizate programe de instruire, iar subprogramul de educație parentală va fi îmbunătățit.
În perioada 2013-2018, medici de familie au fost instruiți în realizarea screeningului precoce pentru identificarea timpurie a copiilor cu TSA. Tot în cadrul PNSM, au fost achiziționate teste standardizate pentru diagnosticarea copiilor, iar din anul 2016, testarea acestora este realizată în zece centre din țară.
O măsură importantă de prevenție este educația parentală. În acest sens, a fost elaborat un manual de instruire destinat părinților, în vederea dezvoltării abilităților sociale și emoționale ale copiilor. În perioada 2013-2018, douăsprezece mii de părinți din toată țara au beneficiat de instruire sub îndrumarea profesioniștilor din domeniul sănătății mintale.