Protocolul „mâini curate”, implementat la Clinica de Oncologie și de Transplant Celule din cadrul Spitalului Louis Țurcanu

Clinica de Oncologie și de Transplant Celule din cadrul Spitalului de Copii Louis Țurcanu din Timișoara va deveni prima clinică de hemato-oncologie pediatrică din țară care va implementa protocolul ”mâini curate”, conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății. Potrivit acestor standarde, personalul medical și auxiliar care intră în contact cu pacienții trebuie să se spele pe mâini în oricare dintre următoarele situații:

  • înainte să atingă un pacient (pentru a proteja pacientul împotriva microbilor)

  • înainte de a îndeplini orice procedură aseptică (pentru a proteja pacientul împotriva microbilor, inclusiv ai lui, care i-ar putea pătrunde în organism)

  • după expunerea la fluide corporale (pentru siguranța personalului și a întregului mediu sanitar)

  • după contactul cu paciemtul

  • după atingerea obiectelor din preajma pacientului

„Implementarea protocolului presupune scăderea considerabilă a infecțiilor instraspitalicești și garantarea unui mediu mai sigur pentru pacienții internați aici. OMS (Organizația Mondială a Sănătății) estimează că peste 5 milioane de infecții instraspitalicești sunt contractate în spitalele din Europa – statistica este valabilă, însă, pentru spitalele care raportează aceste infecții”, transmite Asociația „Dăruiește Viață”. ONG-ul este cel care a renovat în totalitate și dotat la standarde europene Clinica de Oncologie și de Transplant Celule din cadrul Spitalului de Copii Louis Țurcanu din Timișoara.

Protocolul de mâini curate va fi aplicat cu sprijinul financiar al unei fundații internaționale  și „va include schema de implementare a protocolului, dispensere, training pentru personalul medical după normele OMS și substanțele necesare pentru igienizarea mâinilor pentru minimum doi ani”, specifică ONG-ul”Dăruiește Viață”.

Cum se curăță corect mâinile

 

O curățare corectă a mâinilor durează 40-60 de secunde cu apă și săpun și 20-30 de secunde în cazul unei igienizări cu alcool, a declarat dr. Marius Filip, directorul  Unității de Standarde pentru Serviciile de Sănătate din cadrul ANMCS.

Cu toate acestea, cadrele medicale neglijează, de multe ori, să respecte procedura. Dr. Marius Filip a vorbit, pentru Ro Health Review, despre motivele invocate pentru igienizarea incorectă a mâinilor.

“Sunt uneori foarte puerile. Pleacă de la ideea că ’am uitat’, ’chiar așa de des să ne spălăm mâinile’, ’folosesc mănuși, nu trebuie să mă spăl’, ’spălatul frecvent produce iritații sau uscăciunea pielii’, ’nu sunt chiuvete suficiente’, ’nu sunt unde trebuie’, ’nu avem săpun’, ’nu avem prosoape’. (…). Fac afirmații cum că ’faptul că nu ne spălăm pe mâini ajută și la imunizarea pacienților, prin transmiterea microbilor dintr-o parte în alta’”, a explicat oficialul.

De regulă sunt neglijate atât zonele de apucare, cât și partea dorsală.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.