Protocolul pentru tratamentul intervențional al pacienților cu AVC a fost publicat în Monitorul Oficial

La 11 ianuarie, a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului sănătății nr. 17/2019 privind aprobarea protocolului pentru tratamentul intervențional al pacienților cu accident vascular cerebral acut.

Conform actului normativ, intrat în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial, „tratamentul intervențional al pacienților cu accident vascular cerebral acut (AVC) reprezintă ansamblul de măsuri, proceduri și direcții cu privire la îngrijirea pacientului cu AVC acut în etapa prespitalicească cu scopul creșterii eficienței sistemului de urgență, precum și în faza hiperacută în cadrul intraspitalicesc”.

 

Tromboliză și tratament endovascular

 

Pacienții cu AVC ischemic acut pot fi tratați prin tromboliză sistemică cu rtPA (tromboliză intravenoasă) în primele 4,5 ore de la debutul simptomatologiei și în absența contraindicațiilor. Principalele limite ale acestui tratament sunt fereastra terapeutică limitată și faptul că tromboliza intravenoasă este contraindicată în cazul pacienților ale căror particularități clinice se asociază cu un risc crescut de complicații hemoragice.

Pe lângă tromboliza intravenoasă, medicii intervenționiști au la dispoziție și alte tehnici prin care se poate obține recanalizarea arterială printr-un abord endovascular. Aceste tehnici includ tromboliza intraarterială și trombectomia mecanică. Obiectivul tratamentului endovascular este obținerea unei rate mai mari de recanalizare arterială prin intervenție directă la locul ocluziei (în special în cazul ocluziilor de vas mare); reducerea complicațiilor hemoragice și prelungirea ferestrei terapeutice. Astfel, rata de recanalizare prin trombectomie mecanică poate ajunge la 85% într-o fereastră terapeutică de șase ore, care poate fi extinsă chiar până la 24 de ore în anumite cazuri selecționate.

 

Doar patru centre de tratament endovascular

 

Protocolul include informații ce țin de faza prespital, precum apelarea serviciului unic de urgență 112, și educarea populației în vederea recunoașterii precoce a semnelor și simptomelor unui AVC. Pentru pacienții care ajung la spital în afara ferestrei terapeutice ce permite efectuarea trombolizei intravenoase, „se va aprecia de către medicul neurolog oportunitatea efectuării altor proceduri de revascularizare”, se precizează în cadrul protocolului.

Astfel, dacă pacientul îndeplinește criteriile de eligibilitate pentru tratament endovascular, se poate avea în vedere transferarea în regim de urgență a pacientului către cea mai apropiata unitate spitalicească aptă să efectueze tratamentul endovascular. O precizare importantă ține de faptul că, la data elaborării acestui protocol, există doar patru centre pe teritoriul României, cu personal și finanțare suficientă, apte să efectueze tratamentul endovascular al pacienților cu AVC. Acestea nu pot sub nicio formă sa deservească întreaga populație a țării.

De asemenea, protocolul precizează detaliat traseul pacientului în etapa intraspitalicească. Acesta presupune recomandări menite să optimizeze și să reducă timpii de intervenție, conform dictonului „timpul înseamnă creier”.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.